PRORAČUN U PRVOM POLUGODIŠTU

Gradska blagajna u plusu od čak 9 milijuna kuna. Otkrili kako je to moguće

Objavljeno, 16. rujna 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradska blagajna u Koprivnici u prvome je polugodištu bila u plusu od čak 9 milijuna kuna, što se već dugo nije dogodilo.

Prema izvještaju o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci, ukupno ostvareni konsolidirani prihodi (Grad i gradske ustanove) iznosili su više od 106 milijuna kuna, dok su ukupni konsolidirani rashodi bili oko 100 milijuna kuna. Kad se tom saldu pribroji i preneseni lanjski višak od gotovo 3 milijuna kuna, gradski je sustav u plusu 9 milijuna kuna.

Pritom je važno naglasiti kako su prihodi od poreza na dohodak od nesamostalnog rada (plaće) u prvih šest mjeseci iznosili 35 milijuna kuna, što je čak 36 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Kako tumače u Gradskoj upravi, izravna je to posljedica izmjene zakona o financiranju lokalnih jedinica prema kojoj gradovi od poreza na dohodak dobivaju 74 posto umjesto donedavnih 60 posto. No, rast bilježe sve stavke poreza i prireza na dohodak, a jedna od najznačajnijih je i prihod od poreza na kapital koji je veći za 114 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“Značajan je i porast ostvarenog povrata poreza na dohodak po godišnjoj prijavi koji bilježi rast od 85 posto i realizaciju od 6,8 milijuna kuna.

PLAĆE RASLE 10 POSTO

Riječ je o efektu zakonske porezne promjene koja je omogućila mladima do navršenih 25 godina povrat cjelokupnog poreza na dohodak, a onima od 25 do 30 godina povrat polovice naplaćenog iznosa poreza na dohodak od nesamostalnog rada”, naglašavaju u Gradskoj upravi.

Rashodi za zaposlene pak bilježe rast od 10 posto, pri čemu su plaće za redovan rad rasle isključivo kao posljedica ukidanja lanjske odluke o smanjenju osnovice plaće službenicima i namještenicima u iznosu od 10 posto kao posljedice korona krize. Za bruto plaće ove je godine, tako, izdvojeno oko 35,5 milijuna kuna, a lani 32,5 milijuna.

Valja svakako naglasiti i kako je značajno rastao prihod od komunalne naknade za 14 posto, i to s lanjskih 13,8 milijuna na ovogodišnjih gotovo 16 milijuna kuna.

Kad je riječ o kreditima, najveće zaduženje je za izgradnju nove osnovne škole na Podolicama i obnovu središnjih gradskih trgova u iznosu od 62 milijuna kuna. Grad će od 2024. godine u prosjeku taj kredit otplaćivati u iznosu od oko 4,5 milijuna kuna godišnje.

Komunalac se pak uza suglasnost Grada zadužio za otplatu poslovnog centra Pevec, za što je preostalo još 20 milijuna kuna glavnice, te gradnju sportske dvorane OŠ Đuro Ester (još 10 milijuna kuna glavnice).


Tagovi: GRADSKI PRORAčUN KOPRIVNICA PLUS POLUGODIšTE

NEDAVNO OBJAVLJENO