VARAŽDIN BI KUPIO PRIPUZOV MBO

Gradonačelnik želi graditi spalionicu otpada: Time možemo grijati zgrade

Objavljeno, 09. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Pripuzovo MBO postrojenje u Varaždinu
AUTOR
Redakcijski tekst

Grad Varaždin razmišlja o kupnji postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada koje je u vlasništvu tvrtke hrvatskog kralja smeća Petra Pripuza.

Gradonačelnik Neven Bosilj otkrio je kako o tome razgovara i s drugim županijama te je u četvrtak imao sastanak s varaždinskim Anđelkom Stričakom i krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom.

“Razgovaramo o toj temi jer je propao natječaj za izgradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica i ne vidi se kad bi taj centar mogao zaživjeti. A mi moramo imati spremne sve opcije”, rekao je Bosilj za portal varazdinski.hr.

Čelnik Varaždina tumači kako Piškornice neće biti sigurno u idućih pet godina, a po EU regulativi svi će od 1. listopada 2022. godine morati plaćati penale od 100 eura po svakoj toni neobrađenog otpada. Kaže kako razmatra i opciju gradnje spalionice s obzirom da će MBO proizvoditi gorivo iz otpada.

“To je energija kojom možemo riješiti cijelu javnu rasvjetu i grijati zgrade. Radimo aktivno na rješenjima, da vidimo koja bi opcija bila prihvatljiva. Nitko ne želi otpad usvojoj sredini, ali otpad se mora obrađivati. Ja to vidim kao ozbiljnu poslovnu šansu i za našu Čistoću i za Varaždin. Da mi iz cijele te priče profitiramo”, ističe Bosilj, a prenosi varazdinski.hr.


Tagovi: MBO NEVEN BOSILJ OTPAD PETAR PRIPUZ SPALIONICA VARAZDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO