ZBOG STANJA U DOMU ZA STARIJE

Gradonačelnik uputio pismo Berošu, Božinoviću i Vesni Bedeković

Objavljeno, 25. travnja 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u subotu je poslao otvoreno pismo ministrima Viliju Berošu, Vesni Bedeković i Davoru Božinoviću zbog stanja u Domu za starije koji je postao žarište epidemije.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovana ministrice i ministri,

prije svega koristim ovu priliku izraziti zadovoljstvo na dosad organiziranom i vođenom poslu u suzbijanju epidemije koronavirusom u našoj zemlji, poslu u kojemu smo sudjelovali svi zajedno, građani ove zemlje, lokalni stožeri predvođeni naravno vama, zdravstvenim sustavom i sustavom civilne zaštite.

Usudio bih se reći da je ova kriza ujedinila najveći dio naših građana u zajedničkoj svijesti da je briga za zdravlje naša zajednička odgovornost. U dugo očekivanom popuštanju mjera kojima smo svjedoci ovih dana, nemojte zaboraviti na pojedine gradove i krajeve u Lijepoj našoj.

Sretan sam zbog podrške koju ste kao predstavnici Vlade RH i Nacionalnog kriznog stožera dali i u Dalmaciji i u Zagrebu, zaslužili su to građani ovih naših regija. Koristim priliku podsjetiti Vas na slike prijevoza zaraženih naših sugrađana koje su na putu od županijskog Doma za starije i nemoćne prevozili u kolicima do županijske bolnice u Koprivnici.

Te slike će nam ostati uklesane u sjećanju na slom socijalne države. Od toga da je koronavirus ušao u županijski Dom za starije i nemoćne, što je najsigurnije bio jedan od najcrnijih scenarija, do toga da je organizacija prijevoza korisnika Doma u bolnicu postavila jedno jasno pitanje gdje se u svemu izgubila humanost i dostojanstvo koje zaslužuju naše osobe starije životne dobi, naše majke i očevi, bake i djedovi.

Naša lokalna epidemiologinja s kolegama radi doista veliki posao i sigurno da je i njihov rad, trud i srce uz veliku odgovornost i solidarnost koju su pokazali naši građani doprinio tome da smo do prije neki dan imali doista dobre rezultate u borbi protiv ove nedovoljno istražene virusne opasnosti.

Krizni stožer o koronavirusu
Nacionalni stožer / Foto: N1 screenshot

No, od koji dan tome nažalost nije tako jer od 60 ukupno zaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji, 34 njih nažalost dolazi iz županijskog Doma za starije i nemoćne.

Koprivnica vam je na manje od 100 km udaljena od Zagreba. Brojni nacionalni infrastrukturni projekti su zaobišli ovaj grad, no ovim putem apeliram na vas da poštujete odgovornost građana i ovog kraja, našu radišnost koja se uvijek pokazala u kriznim situacijama za ovu zemlju, ali i da poštujete snagu našeg gospodarstva predvođenog Podravkom koja je i u ovoj krizi hranila našu zemlju.

Mislim da ćete se složiti da je naš Dom za starije i nemoćne postao žarište koronavirusa. Pozivam vas da već danas nakon konferencije za novinare koju svakodnevno tako svi željno iščekujemo, odmah se uputite u naš grad, u Dom za starije i nemoćne. Time ćete pokazati da posjet kninskoj bolnici nije bio nikakvo predizborno pokazivanje.

Našem Domu treba stručna pomoć koju neupitno posjedujete. Uključite se u kreiranje djelatnog sustava za zdravstvenu zaštitu ljudi u Domu, ali i u cijelom našem kraju. Sada kad bismo kao zemlja trebali ući u finale ove zajedničke bitke, nemojte ostaviti Podravinu i Prigorje, ne dajte da opet prevagnu stranačke boje i stranački dresovi. Sada nije vrijeme za prebrojavanje boja – krajnje je vrijeme za drugačije djelovanje.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice”.


Tagovi: DAVOR BOZINOVIC DOM ZA STARIJE MISEL JAKSIC PISMO VILI BEROS

NEDAVNO OBJAVLJENO