PREGOVORI VEĆ ODMAKNULI

Gradonačelnik: Koprivnica, Varaždin i Čakovec gradit će spalionicu otpada!

Objavljeno, 06. veljače 2020. Vijesti
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Na sjeveru Hrvatske planira se gradnja spalionice otpada, a razgovori partnera s investitorima prilično su odmaknuli.

Tvrdi to gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač koji otkriva kako su u ozbiljnim razgovorima s Koprivnicom, Varaždinom i investitorima iz Švicarske.

“Grad je u ozbiljnim razgovorima s gradovima Varaždinom i Koprivnicom te švicarskim partnerima, kako bi se na varaždinskom području izgradila spalionica koja bi zbrinjavala otpad i s našeg područja.

Samo svi zajedno imamo dovoljno otpada koji bi omogućio da takav objekt bude financijski održiv, dakle u ovaj projekt možemo ići samo dogovorno”, prenose u četvrtak Međimurske novine Kovačeve riječi.

GORIVO IZ OTPADA

Gradonačelnik je naveo kako zbog nesređenog sustava trajnog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, odnosno sve očitijeg neuspjeha važećeg sustava regionalnih odlagališta, Čakovec mora imati B varijantu.

Inače, spalionicu otpada, odnosno energanu u kojoj bi se spaljivale gorive frakcije s regionalnog odlagališta u Podravini planirao je kod Koprivnice izgraditi bivši direktor Piškornice Mladen Jozinović.

Kasnije je odustao nakon žestokog pritiska tamošnje javnosti i prosvjednih akcija protiv spalionice.

No, kako će svi regionalni centri proizvoditi ogromne količine SRF-a i RDF-a, goriva iz otpada, to će se negdje morati spaljivati ili plaćati velike iznose za njegovo zbrinjavanje.


Tagovi: CAKOVEC PISKORNICA SPALIONICA OTPADA STJEPAN KOVAč

NEDAVNO OBJAVLJENO