Gradnja pruge do Križevaca kasni 4 godine. Čini se da su sad riješili problem

Objavljeno, 29. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: HŽ INFRASTRUKTURA / Radovi na vijaduktu Carevdar
AUTOR
Redakcijski tekst

Čini se kako se nazire rješenje sage o rekonstrukciji i obnovi željezničke pruge Dugo Selo – Križevci koja stoji godinama zbog problema s izvoditeljima radova.

Investicija je vrijedna oko 200 milijuna eura, a radovi su počeli još u travnju 2016. godine te su trebali biti dovršeni u veljači 2020. godine. Problem je nastao zbog stečaja podizvođača radova, Hidroelektre niskogradnje, a kasnije je u financijske teškoće i predstečaj zapala DIV grupa koja je odgovorna za najveći opseg radova na pruzi.

Svi članovi konzorcija u većem dijelu 2020. i 2021. te u prvom kvartalu ove godine bili su neaktivni, a u međuvremenu su skočile cijene građevinskih materijala, proizvoda i energenata. Sad je odlučeno da će sve poslove koji su bili u mjerodavnosti posrnule DIV grupe preuzeti Dalekovod.

“Nakon što je u proteklom razdoblju na projektu rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge Dugo Selo – Križevci izvođenje radova provodio konzorcij DIV grupa, Dalekovod i Zagreb-Montaža, odlukom članica konzorcija odlučeno je kako će se provesti preraspodjela ugovorenih radova DIV grupe.

Do odluke je došlo jer je postojala objektivna potreba s ciljem uspješnog izvršenja svih obveza sukladno ugovorima. Ovom odlukom članovi konzorcija će osigurati potrebne uvjete za nastavak provedbe ugovorenih aktivnosti te spriječiti daljnje rizike u realizaciji projekta.

Dalekovod aktivno će preuzeti sve poslove koji su prethodno bili u nadležnosti DIV grupe, a u cilju urednog i pravodobnog izvršenja projekta rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci. O svemu je obaviještena HŽ Infrastruktura kao naručitelj projekta”, kažu u petak u Dalekovodu.

No, pruga će teško biti dovršena prije kraja 2024. godine, što znači da ovog časa radovi kasne pune četiri godine. Kako se projekt većim dijelom financira novcem EU fondova, nije poznato kako će taj zastoj u konačnici utjecati na omjere financiranja.


Tagovi: DALEKOVOD KASNI PRUGA KRIžEVCI PRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO