POČINJE GRADNJA PRUGE

Gradi se naselje za 400 turskih radnika, dovode i svoje kuhare

Objavljeno, 31. srpnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Oko 400 radnika turske kompanije Cengiz dobit će kod Križevaca pravo radničko naselje s uredima, spavaonicama, kuhinjom i kupaonicama.

Oni će iduće četiri godine graditi drugi kolosijek pruge od Križevaca do Koprivnice i Mađarske, a projekt je vredniji od Pelješkog mosta i iznosi čak tri milijarde kuna.

Gradsko vijeće Križevaca većinom je glasova Turcima odlučilo dati na korištenje zemljište u poslovnoj zoni Gornji Čret na pet godina. Cengiz će sagraditi kompletnu infrastrukturu (cestu, vodovod, kanalizaciju, struju), a Grad će je nakon toga preuzeti u vlasništvo bez naknade.

Premda je prvotno naglašeno kako je rok za dovršetak radova na pruzi studeni 2023. godine, sve je pomaknuto na 2024. godinu.

Čelični most na Dravi

Riječ je o infrastrukturnom zahvatu koji je skuplji od Pelješkog mosta koji će stajati oko 2,6 milijardi kuna. Oba projekta s 85 posto iznosa pokrivaju fondovi Europske unije.

Za smještaj svojih radnika Cengiz je razmatrao tri lokacije – u Lepavini, Kloštru Vojakovačkom i poslovnoj zoni kod Križevaca. Na koncu se odlučio na Gornji Čret.

U sklopu kampa u križevačkoj poslovnoj zoni bit će uredi, smještaj za radnike, kuhinja. Cengiz će dovesti i svoje kuhare zbog posebne vrste prehrane za turske radnike i osoblje.

Najzahtjevniji objekt na trasi pruge bit će čelični most na Dravi kod Botova dugačak 338 metara, a i segmenti tog mosta bit će dopremljeni iz Turske.


Tagovi: CENGIZ GORNJI čRET PRUGA TURCI

NEDAVNO OBJAVLJENO