Grade se velika odmorišta na državnim cestama, najmanje 4 na Podravskoj magistrali

Objavljeno, 15. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Podravska magistrala u južnom dijelu Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatske ceste raspisale su važan natječaj koji će iz temelja izmijeniti doživljaj vožnje i putovanja državnim cestama.

Riječ je o natječaju za gradnju više desetaka odmorišta na državnim cestama koja će imati zahode, vodu i motele, piše u nedjelju novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.

Natječaj je raspisan za sve veće prometnice, na kojima će se na svakih 50, odnosno 100 kilometara, ovisno o tome kako studija pokaže da je najbolje, sagraditi odmorišta za putnike.

Benzinske crpke, kafići, eventualno i koji motel – to je plan od D1 do D10, ali i za D66, D75 te D102. Riječ je o svim većim prometnicama koje spajaju sve četiri strane Hrvatske te o nekoliko manjih.

Više odmorišta, tako, gradit će se na državnoj cesti D2 (podravska magistrala) od Varaždina preko Ludbrega, Koprivnice i Virovitce do Osijeka. Kako je dionica duga oko 350 kilometara, na tom potezu izgradila bi se najmanje četiri veća odmorišta, neka i s motelima.

Osim te dionice, odmorišta će se graditi i na državnoj cesti D5 od Barcsa preko Virovitice i Daruvara do Stare Gradiške. Spominje se i nova državna cesta D10 od Svete Helene i Vrbovca do Križevaca i Koprivnice, ali taj je cesta još u izgradnji i teško da će imati i odmorište.

Odmorišta na državnim cestama poput onih na autocestama gradit će se jer tako nalaže odredba Europske unije. To je posebno važno zbog potreba za parkiralištima za teretna vozila te punionica za električna vozila u skladu s direktivama EU.

Hrvatske ceste javnim natječajem traže tvrtku koja će izraditi analizu koja bi pokazala na kojim točno mjestima treba graditi odmorišta i s kakvim točno sadržajem, piše za Večernji kolegica Mateja Šobak.


Tagovi: DRžAVNE CESTE ODMORIšTA PODRAVSKA MAGISTRALA

NEDAVNO OBJAVLJENO