KOPRIVNICA UVELA NOVE MJERE PROTIV EPIDEMIJE

Grad u iščekivanju virusa: bolnica zatvorena, motel pretvoren u karantenu

Objavljeno, 16. ožujka 2020. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnicu
AUTOR
Robert Mihaljević

Opća bolnica u Koprivnici u ponedjeljak je zabranila ulazak svim pacijentima, što je od jutra izazvalo gužve ispred centralne zgrade.

Hitni pacijenti preusmjeravaju se na Hitni bolnički odjel ili Zavod za hitnu medicinu, a svi drugi moraju se javljati svojim liječnicima obiteljske medicine.

“Došao sam po nalaze, kaj da sad radim”, bio je zbunjen jedan pacijent.

“Na žalost, iduća dva tjedna ne možete u bolnicu. Javite se na odjel telefonom”, smireno je tumačio jedan od dvojice zaštitara.

Zaštitari kažu da je rano ujutro bila prava ludnica. “K’o za sniženja u Lidlu“, smije se jedan od njih.

Radovi u šatoru

Službeno priopćenje o novom režimu rada bolnice županijski Stožer civilne zaštite poslao je medijima tek u ponedjeljak prijepodne, što je dovelo do nepotrebnih gužvi.

Jedna je liječnica izašla ispred zgrade kako bi razgovarala s pacijenticom koja je danas trebala doći k njoj. Druga je pacijentica pak upućena svojem obiteljskom liječniku.

Danas bi trebalo biti poznato i koja će ambulanta obiteljske medicine na području Koprivnice uvesti 24-satno dežurstvo za sve nehitne pacijente koji ne mogu u bolnicu.

Danas su intenzivirani i radovi na osposobljavanju šatora pokraj odjela za zarazne bolesti u kojem će se primati pacijenti sa sumnjom na koronavirus. Postavljali su se električni vodiči, stolovi za medicinsku opremu i ležajevi.

Svaki dan tamo će 24 sata dežurati bolnički infektolog koji će obrađivati pacijente i testirati ih na virus. Ovisno o simptomima, odlučivat će se o daljnjim koracima i zbrinjavanju.

Kamiondžije u izolaciji

U bolničkom krugu osjeti se psihoza na svakom koraku. Ljudi uglavnom nose maske i izbjegavaju približavanje drugima.

Na drugom kraju grada, pokraj glavnoga željezničkog kolodvora, uvedena je karantena za vozače kamiona koji robu voze u rizične zemlje, prije svega u Italiju, Njemačku i Austriju.

Idućih tjedana vozači kamiona po povratku s puta bit će smješteni u izolaciju u motel Bijelu kuću koja je ispražnjena od gostiju i radit će samo za njih.

“Vozači ne mogu doma, već će boraviti u motelu u izolaciji do iduće vožnje”, tumači nam zaposlenik Bijele kuće.

U ponedjeljak iza podneva stižu prvi vozači i ulaze u objekt te iz njega uopće neće moći izlaziti, osim na novu rutu kamionom.

Prijavili ga policiji

Ispred Bijele kuće stacionirano je policijsko vozilo, a objekt je označen policijskim trakama.

Na društvenim mrežama pak objavljen je identitet osobe iz okolice Đurđevca koja vozi kamion u Italiji i trebala je cijelo vrijeme biti u samoizolaciji.

No, viđen je ovaj vikend u poznatom koprivničkom kafiću, što je ljude razbjesnilo, pa su ga prijavili policiji. Od danas pak nakon ture kamionom moći će samo u izolaciju u Bijelu kuću.

Gradske vlasti razmišljaju o skraćivanju radnog vremena kafića i restorana i o tome traju konzultacije sa županijskim Stožerom civilne zaštite. Navodno bi, prema jednom od prijedloga, mogli raditi samo do 20 sati.


Tagovi: BIJELA KUćA BOLNICA KARANTENA MOTEL šATOR VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO