DRUŽENJE I ZDRAVA HRANA

Grad s dušom: stanari dobili gredice ispred zgrada za uzgoj voća i povrća

Objavljeno, 29. rujna 2019. Zeleno
# Foto: GRAD BEČ
AUTOR
Redakcijski tekst

Novi kompleks s pet zgrada i 1100 stanova te najvećim europskim urbanim vrtlarstvom otvoren je u bečkom okrugu Liesing.

Posebnog megaprojetka koji je stajao oko 142 milijuna eura (više od milijardu kuna) je koncept zajedničkog korištenja vanjskog prostora i posebni ‘sanduci’ za sadnju voća i povrća.

Svaka od pet novih stambenih zagrada svojim stanarima pruža mogućnost bavljenja vrtlarstvom. Mnoštvo gredica u drvenim sanducima postavljeno je oko svih zgrada, a svi zainteresirani mogu u njima uzgajati omiljeno voće ili povrće.

Stanarima su gradske vlasti osigurale i besplatnu stručnu pomoć prilikom sadnje i uzgoja, a naglasak je stavljen na organski uzgoj.

Koliko stane u ruke

Novi bečki stambeni kompleks postao je tako najveći europski prostor s urbanim vrtlarstvom. U gradskoj upravi kažu kako je važno i “poticanje socijalne interakcije među stanarima”. Dakle, druženje.

Riječ je o privatnom građevinskom projektu, a Grad Beč u njemu je sudjelovao s oko 43 milijuna eura (oko 320 milijuna kuna).

Nedavno smo na portalu PISALI i kako je na Dunavskom otoku u Beču posađeno oko 30 stabala jabuka, krušaka, marelica i šljiva o kojima će brinuti volonteri.

Beč je već poznat po svojem javnom voćnjaku s čak 400 stabala različitih sorata o kojima se brinu volonteri i stručnjaci, a plodove ubiru svi građani.

Kad voćke rode, svaki građanin može besplatno ubrati onoliko plodova koliko mu stane u obje ruke. Za svaku je voćku zadužen jedan volonter koji o njoj brine tijekom cijele godine.


Tagovi: BEč GREDICE STANARI VRTOVI

NEDAVNO OBJAVLJENO