Grad parovima plaća 4000 eura za medicinski potpomognutu oplodnju

Objavljeno, 12. rujna 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradske vlasti odlučile su značajno povećati socijalnu pomoć građanima koji ostvaruju takva prava po različitim osnovama i u različitim kategorijama.

Koprivnica mijenja odluku o socijalnoj zaštiti građana kojom se osnovni cenzusi za ostvarivanje prava na podmirenje troškova stanovanja, pomoći u prehrani, odgoja djece predškolske dobi, korištenja dadilje i prehrane u školi te pohađanje srednje škole dižu u prosjeku za čak 66 posto.

Značajno je povećan i uvjet mjesečnih prihoda za samca i kućanstva koji na osnovi tog prihoda mogu ostvarivati socijalnu pomoć. Dosad je te uvjete ispunjavao samac čiji mjesečni prihod ne prelazi 160 eura, a cenzus se novom odlukom diže na 300 eura, odnosno za 88 posto.

Cenzus za kućanstva

Za dvočlano kućanstvo cenzus se diže s 226 na 400 eura; za tročlano kućanstvo sa 332 na 500 eura; za svakog idućeg člana kućanstva cenzus se povećava za 100 eura. Riječ je o radnom materijalu i prijedlogu koji će se uskoro naći na sjednici Gradskog vijeća.

“Pravo na pomoć za podmirenje troškova liječenja zamjenjuje se pravom na pomoć za podmirenje troškova zdravstvenih potreba, s obzirom da iskazane potrebe građana nadilaze samo liječenje i obuhvaćaju širi krug zdravstvenih potreba”, navodi se u izmjenama odluke.

Prema toj odluci, Grad će pokrivati i troškove medicinski potpomognute oplodnje bez obzira na imovinski cenzus, odnosno primanja.

Pomoć u kući

“Pomoć za podmirenje troškova može se odobriti korisniku u ukupnom iznosu do 4000 eura tijekom kalendarske godine”, stoji u prijedlogu nove odluke o socijalnoj zaštiti građana.

Osim toga, primjerice, iznosi pomoći za podmirenje podstanarskih najamnina prosječno se povećavaju za 85 posto. Povećani su i cenzusi za ostvarivanje prava na pružanje usluge i podmirenje troškova usluge pomoći u kući za 16 posto. Iznos novčane potpore za pohađanje srednje škole povećan je za 25,6 posto.

Izmjene odluke su trenutačno u javnoj raspravi, a konačan prijedlog trebao bi se naći na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice tijekom listopada. Stupit će na snagu odmah jer u Gradu navode kako je novac za provedbu osiguran u proračunu za ovu godinu.


Tagovi: OPLODNJA SOCIJALNA ZAšTITA SOCIJALNI PROGRAM

NEDAVNO OBJAVLJENO