Grad odustao od prodaje Merićeve zgrade! Otkrili smo zašto

Objavljeno, 01. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: REKLAMNI STUDIO ROBI / Merićeva zgrada u središtu Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Je li na pomolu veliki obrat koji će riješiti gorući višedesetljetni problem vrijedne zgrade u srcu Koprivnice?

Riječ je o Merićevoj zgradi na uglu Zrinskog i Jelačićeva trga. Zgrada je statički u iznimno lošem stanju, a istodobno je pod zaštitom kao kulturno dobro i povijesno vrijedna građevina. Grad tu nekretninu neuspješno prodaje već godinama.

No, gradonačelnik Mišel Jakšić ovih je dana naprasno poništio natječaj za njezinu prodaju, a vrlo vjerojatno je da će se izbaciti i iz plana prodaje u idućoj godini, koji će uskoro biti na Gradskom vijeću.

Što se dogodilo? Merićeva zgrada prijavljena je na financiranje putem EU fondova, i to za neobičan projekt. Prodaja se, naime, poništava zbog prijave te nekretnine na European urban initiative, i to projekta CowoRking cOLiving copLayINg (CROLLIN).

“Tim projektima će se obnoviti brownfield područja u frekventnim zonama i kao takva će imati potencijal postati središte poslovnog i društvenog života“, tumače u Gradskoj upravi ne navodeći o čemu je točno riječ.

Zajedničko stanovanje

Što se zapravo krije iza toga? Prema iskustvima drugih sredina, riječ je o neobičnoj priči u kojoj urbane sredine formiraju multifunkcionalni prostor za mlade poduzetnike.

U tom bi prostoru poduzetnici zajednički radili u uredima, imali zajedničke resurse i dvorane na raspolaganju, ali i stanovali. Dakle, živjeli u istom objektu, u stambenim jedinicama uređenima upravo za te potrebe.

U Gradu ovog trena ne žele govoriti o detaljima ideje i prijave Merićeve zgrade na projekt European urban initiative koji se financira europskim novcem.

Prerano je o tome govoriti, kažu, jer je riječ o pokušaju da projekt obnove Merićeve zgrade prođe evaluaciju i dobije zeleno svjetlo. No, to bi u svakom slučaju – ako se dogodi – bila iznimno velika i važna stvar za Koprivnicu.


Tagovi: MERIćEVA ZGRADA PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO