Grad nabavlja nove električne bicikle i gradi biciklističke staze u još tri ulice

Objavljeno, 07. veljače 2023. Zeleno
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Bicko terminal kraj Gradske tržnice u Koprivnici
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

BicKo sustav besplatnog javnog prijevoza gradskim biciklima sve je popularniji u Koprivnici.

BicKo je do proljeća na ‘odmoru’, a u punom sjaju će zasjati zajedno s novoobnovljenim Zrinskim trgom na kojem su radovi pri kraju te do kraja ožujka očekuje njihov završetak.

Iz Gradske uprave u Koprivnici ovih smo dana dobili podatak kako je u BicKo sustavu trenutačno 70 bicikla, od toga 60 običnih, mehaničkih, i deset električnih. No, to neće biti i konačna brojka.

„Nabava novih bicikala planirana je kroz projekt koji bi se trebao financirati iz ITU programa. Riječ je o nadogradnji sustava u obliku obnove postojećih, kupnji novih bicikala, digitalizaciji sustava te proširenju i nadogradnji terminala“, otkrivaju iz Gradske uprave.

Radovi na trgu

Bicikli se trenutačno, kažu, nalaze na osam terminala, odnosno stanica na području grada. No, što kažu dosadašnje brojke o korisnicima i broju vožnji s obzirom da je BicKo u Koprivnici u funkciji od 2014. godine?

„Kroz BicKo sustav tijekom prošle godine registrirano je ukupno 2950 posudbi, a u pretprošloj godini bilo je ukupno 4380 posudbi“, tumače u Gradskoj upravi.

Međugodišnji pad u broju posudbi, po svemu sudeći, dogodio se zbog početka opsežnih radova na Zrinskom trgu i zatvaranja tog dijela Koprivnice za građane. Tako je jedno vrijeme bio otežan pristup terminalu na ulazu u Gradsku tržnicu.

Od 2014. godine, otkako cijeli BicKo sustav djeluje, registrirano je ukupno gotovo 88.000 posudbi bicikala, što je značajna brojka.

„Tijekom prošle godine bilo je ukupno 112 aktivnih korisnika, a godinu ranije 102.  Broj onih koji se aktivno koriste BicKo sustavom je, dakle, desetak posto veći nego godinu ranije“, napominju u koprivničkoj upravi.

Bike friendly

U BicKo sustavu je od početka korištenja, dakle u proteklih osam i pol godina, registrirano više od tisuću različitih korisnika koji su ‘zadužili’ svoje magentske kartice. Jedno je vrijeme bilo moguće bicikle koristiti i jednokratno, uz pomoć koda koji se dobivaju u Gradu.

„Jednokratnih korisnika nema, odnosno kodovi se više ne koriste. Naime, na početku korištenja je probno puštena u pogon opcija posudbe jednokratnim kodom, ali nije zaživjela zbog premalog interesa“, doznali smo u Gradu.

Da je Koprivnica doista ‘bike friendly’ grad, pokazuju i planovi za širenje biciklističkih staza. Inače, na području Koprivnice trenutačno su izgrađena 74 kilometra pješačko-biciklističkih staza. U tu brojku ulaze čiste biciklističke staze, dok samo pješačke nisu uračunate.

„U ovoj godini planirana je rekonstrukcija staza kroz projekt Aglomeracije, s napomenom da će se staze rekonstruirati i nakon realizacije projekta. Također planirana je izgradnja novih biciklističkih staza, i to u Ulici Cvjetna, zatim Vinodolska i Vinogradska s uređenjem Crne staze“, zaključuju u Gradskoj upravi.


Tagovi: BICIKLI BICKO STAZE

NEDAVNO OBJAVLJENO