REVITALIZACIJA GRADSKOG TRGA

Grad dobiva novi park s japanskim trešnjama, javorom, omorikom, grabom

Objavljeno, 14. ožujka 2021. Zeleno
# Foto: GOOGLE / Trg kralja Krešimira dobiva novi park
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnica dobiva novi park na Trgu kralja Krešimira, prostoru omeđenom Meštrovićevom i Šenoinom ulicom. Riječ je o revitalizaciji zelenih površina sadnjom stabala, ukrasnog grmlja i cvjetnica.

“Nakon bojnih upita i prijedloga koje smo primili od stanara na trgu, ali analize stručnjaka koji se bave hortikulturom i očuvanjem okoliša, pokrenuli smo proces revitalizacije parka.

Posadit će se 19 novih stabala i novo ukrasno bilje, obnovit će se drvena igrala, postaviti nove klupe i stol te golovi”, otkrio je gradonačelnik Mišel Jakšić prilikom obilaska radova.

OPASNOST OD RUŠENJA

Kako ističu u Gradskoj upravi, riječ je o prostoru u kojem boravi velik broj ljudi jer se nalazi unutar kvarta s puno stambenih zgrada, pa zato mora biti reprezentativan, ugodan za boravak te atraktivan u svim godišnjim dobima,

Idejno rješenje uređenja cijelog prostora izradila je stručnjakinja za hortikulturu Nataša Njegovec iz Komunalca. Na osnovi zdravstvenog pregleda kojeg je obavio Krunoslav Arač, stručnjak Hrvatskih šuma, uklonjeno je nekoliko stabala zbog opasnosti od rušenja.

Radovi u novom parku / Foto: Grad Koprivnica
Gradonačelnik Mišel Jakšić i Nataša Njegovec u obilasku radova / Foto: Grad Koprivnica

Nije riječ samo o prostoru zelenog pojasa uz stambenu zgradu Trg kralja Krešimira, već je tu i pješačka staza, dječje igralište, velika travnata površina i zeleni otok za razvrstavanje otpada.

U Gradskoj upravi tumače kako će se sa sjeverne strane staze, prema stambenim zgradama, razigrati prostor kombinacijom japanskih trešanja i pančićevom omorikom te ukrasnim travama.

ZAMIRISAT ĆE CIJELI KVART

S južne strane staze, iznad dječjeg igrališta, zasadit će se stabla za sjenu, kako bi se omogućila dječja igra i u vrijeme jakog sunca. Radi se o stablima javora, crvenolisnog i šarenolisnog, te autohtono stablo sremze kako bi u proljeće prilikom cvatnje zamirisao cijeli kvart.

Uz prometnicu na jugu parcele potrebno je osigurati barijeru radi sigurnosti djece koja se ovdje igraju te je predviđena sadnja stupolikog graba sa cvjetnim, bijelim jastucima suručice.

Između zelenog otoka i zelene površine planirana je sadnja živice, kako bi se odvajanje otpada odvojilo od dječjeg igrališta, a iznad živice zasadit će se raskošna magnolija s velikim krupnim ružičastim cvjetovima.


Tagovi: NOVI PARK STABLA TRG ZELENILO

NEDAVNO OBJAVLJENO