Grad dobio 2,5 milijuna kuna za obnovu Kulturnog centra u sinagogi

Objavljeno, 06. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Konferencija za medije danas u sinagogi
AUTOR
Redakcijski tekst

U ponedjeljak je u Koprivnici održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt obnove sinagoge – Kulturnog centra dr. Krešimir Švarc.  

Detalje vezano uz obnovu sinagoge predstavio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Naša sinagoga govori o duhu koji građani Koprivnice nose u sebi, o duhu otvorenosti, tolerancije i prihvaćanja različitosti. Koprivnička sinagoga je jedina u Republici Hrvatskoj koja je preživjela strahote Drugog svjetskog rata kada govorimo uništavanju objekata, a upravo to puno govori o tome kako naši ljudi funkcioniraju – na samomu početku kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Gradonačelnik Jakšić je istaknuo kako je u proteklih deset godina u rekonstrukciju uloženo gotovo 2,5 milijuna kuna. Naime, s obnovom sinagoge krenulo se 2004. godine.

Grad Koprivnica podnio je u siječnju 2022. godine prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa.

Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija prihvatilo je projektni prijedlog svih predloženih aktivnosti i troškova temeljem čega je Ministarstvo kulture i medija donijelo Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Gradu Koprivnica te je s Ministarstvom sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava, a koji se realizira iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Odobreno nam je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima ćemo sinagogu dodatno obnoviti te zahvaljujući investiciji pokazati kako mi naš Kulturni centar dr. Krešimir Švarc zamišljamo. Veliko hvala svima koji su doprinijeli ovom projektu i mogu reći da sam ponosan kad znam što ćemo sve napraviti, kako će prostor izgledati – objasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Radovi rekonstrukcije obuhvaćaju nabavu potrebne dokumentacije i same radove koji uključuju pripremne radove i radnu skelu, ojačanje zabatnog zida, sanaciju konstrukcije krovišta, sanaciju i ojačanje stropova kata i prizemlja, izvedbu čeličnih zatega u nivou stropova kata i prizemlja, ojačanje stupova kata i prizemlja, sanaciju i ojačanje zidanih zidova.

Planirani početak radova je rujan 2022. godine, a rok za završetak svih aktivnosti je 30. travnja 2023. godine.

Izvor: Grad Koprivnica


Tagovi: KOPRIVNICA KREšIMIR šVARC KULTURNI CENTAR OBNOVA SINAGOGA

NEDAVNO OBJAVLJENO