TKO JE TUŽIO - TUŽIO JE

Gotovo je, nastupila zastara: tužbe zbog kredita u francima diglo samo dva posto ljudi

Objavljeno, 24. lipnja 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Marko iz okolice Varaždina uspio je prošli tjedan dokazati na sudu kako mu je bivša Hypo banka zbog kredita u švicarskim francima nezakonito uzela oko 43.000 kuna.

Općinski sud u Varaždinu presudio je u njegovu korist i banci naložio da mu vrati cijeli sporni iznos s kamatama od 2008. godine, kad je kredit podignut. Sud je proglasio ništetnima sporne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi te vezanju kredita za švicarske franke. Pozvao se na presude Visokog trgovačkog suda RH.

U spornoj odredbi koju je Marko potpisao s Hypo bankom stoji kako on “svojim potpisom na ugovoru izjavljuje da je suglasan i bez prigovora prihvaća pismenu obavijest banke o visini kamatne stope i anuiteta”. Druga odredba veli da se “kredit otplaćuje u kunskoj protuvrijednosti CHF obračunatih po srednjem tečaju za CHF Hypo banke na dan dospijeća”.

Kredit je Marko još 2015. godine otplatio u cijelosti, ali je podigao tužbu i nepravomoćno dobio spor. Mjesečna razlika koju mu banka mora namiriti kreće se od 2,77 kuna tijekom 2008. pa do 730 kuna tijekom 2014. godine.

Rata mu je zbog promjenjive kamatne stope i tečaja švicarskog franka najviše skočila od prosinca 2010. do siječnja 2011. godine, i to čak za 350 kuna. Inače, ugovorena rata u startu je iznosila 347 franaka mjesečno uz kamatu od 6,5 posto.

Zastara za tužbe zbog nepoštene kamatne stope na kredite nastupila je 12. lipnja ove godine i oni koji do tog roka nisu podnijeli tužbe protiv banaka neće dobiti novac. Prema procjenama udruge Franak, banke su zbog nepoštene prakse korisnicima kredita nezakonito naplatile više od deset milijardi kuna.

Franak barata podacima kako je kredite u švicarcima diglo oko 125.000 građana te su očekivali kako će barem njih desetak posto, odnosno 12.500 ljudi, podići tužbe protiv banaka. No, to se nije dogodilo.

Par tjedna prije apsolutne zastare za tužbu koja je nastupila 12. lipnja mediji su – pozivajući se na pravosudne izvore – baratali s tek oko 2500 podignutih tužbi. Moguće da ih je na koncu bilo ukupno 3000, što je tek oko dva posto od svih kredita u francima.


Tagovi: FRANCI KREDIT TUZBA ZASTARA

NEDAVNO OBJAVLJENO