NOMAD FOODS DOLAZI U HRVATSKU

Gotovo je. Američki div preuzima Ledo, Podravka ispala iz igre

Objavljeno, 17. siječnja 2021. Financijer
# Foto: NOMAD FOODS / Tvornica branda Iglo, vodećeg na tržištu zamrznute hrane u Njemačkoj i drugim zapadnoeuropskim zemljama
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznato je tko će preuzeti Ledo, perjanicu iz sustava Fortenova grupe, bivšeg Agrokora, koja se našla na bubnju kako bi se financijski spasio cijeli koncern.

Fortenova objavila je kako je to Nomad Foods, američka kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Nakon dubinskog snimanja u kojem su sudjelovale četiri tvrtke – uz njih to su Orkla, EMMA i Podravka – američka ponuda ocijenjena je najboljom.

Poslovni tjednik Lider otkrio je kako je Nomad Foods za preuzimanje Leda spreman platiti oko 600 milijuna eura, odnosno čak 4,5 milijarde kuna.

Inače, Nomad Foods je najveća europska tvrtka u segmentu zamrznutih proizvoda. Među poznatijim brandovima su Iglo, Birds Eye, Findus.

Prisutni su u 13 europskih zemalja, a pet najvećih tržišta su Velika Britanija, Italija, Njemačka, Švedska i Francuska. Preuzimanjem Leda kreću u pohod na Srednju i Istočnu Europu.

Ako još niste čuli za Iglo, uskoro sigurno hoćete / Foto: Nomad Foods

Godišnji prihodi iznose im oko 2,3 milijarde eura (više od 17 milijardi kuna) i imaju 4800 zaposlenih. Zamrznuta riba im donosi 40 posto godišnjih prihoda, zamrznuto povrće 20 posto, gotova jela 10 posto, a ostatak odlazi na zamrznute pizze, meso peradi te druge lokalne brandovi.

Ledo, s druge strane, ima oko milijardu kuna prihoda, što znači da je kompanija Nomad Foods 17 puta veća od njih. U Ledu je zaposleno oko 1100 radnika i ključni mu je biznis sladoled.

Nema nikakve sumnje kako će važan dio pregovora Nomad Foodsa i Fortneve sigurno biti zadržavanje ‘ekskluziviteta’ što ga Ledo ima u Konzumu, a vjerojatno i bolje pozicioniranje u Mercatoru.

To, s druge strane, znači kako bi Ledove škrinje uskoro mogli preplaviti i proizvodi Nomad Foodsa, poput branda Iglo koji je dominantan na tržištu zamrznute hrane, prije svega ribe i povrća, u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Belgiji i Portugalu.


Tagovi: IGLO LEDO NOMAD FOODS

NEDAVNO OBJAVLJENO