VELIČANJE ZLOČINCA PAVELIĆA

Gospođa za pokoru mora posjetiti spomen ploču pobijenim Židovima

Objavljeno, 03. kolovoza 2020. Komentari
# Foto: ARHIVA / Adolf Hitler i Ante Pavelić srdačno se pozdravljaju 1941. godine
AUTOR
Tomislav Stipić
kolumnist i politički analitičar portala

Što nam govori do neba glupavi čin istaknute križevačke HDZ-ovke koja je svoje povijesne perverzije odlučila podijeliti s cijelom Hrvatskom? Ljudska je glupost doista bezgranična.

Moraš biti istinski idiot i objavljivati portrete ustaškog kriminalca Pavelića kao predsjednica temeljnog ogranka HDZ-a, dok se predsjednik te stranke svojski trudi ispeglati hrvatsko-srpske odnose i postići konačnu afirmaciju VRO Oluja kako se više ne bi morala isponova dokazivati njezina legitimnost i opravdanost.

Još je glupavije objavu Pavelićeve slike dovoditi u korelaciju s “revoltom” kako je to gospođa poetički objasnila, jer eto, njezini bliski rođaci nastradali su u Domovinskom ratu.

Kukavički čin

Da je stanovita ljubiteljica najvećeg izdajnika u povijesti Hrvatske imalo promislila, shvatila bi da se njezini rođaci nisu borili za Pavelićevu viziju vazalske Hrvatske, već za demokratsku i istinski slobodnu državu u kojoj je nositelj suverenosti narod, a ne nametnuti egotriper i sadistički podložnik Hitlera i Mussolinija.

Nadalje, od gospođe Suzane Horvat, čelnice HDZ-ovog mjesnog odbora Majurec kraj Križevaca, doznali smo da je riječ o šali. Zastanimo na tren nad tom aristotelovskom konstrukcijom i promislimo svi zajedno bismo li vjerovali nekom četničkom početniku da je “iz šale” objavio sliku ratnog zločinca Radovana Karadžića? Odgovor se sam po sebi nameće.

Naknadnim brisanjem objave gospođa je zapravo pokazala kako nije bez vraga fan poglavnika Pavelića. I ona je tim činom pokazala kukavičluk isto kao i njezin “ljubljeni” kad je zbog vlastite guzice ostavio i vojsku i narod koje je četiri godine indoktrinirao primjerom vlastite “hrabrosti”.

HDZ u Križevcima već dugo čeka svoju priliku ne bi li konačno zasjeo na vlast. Za sljedeće lokalne izbore krenule su ozbiljne pripreme kako bi se ta želja i ostvarila.

Eskadroni smrti

Uz već oskudna kadrovska rješenja i izostanak ozbiljnije vidljivosti u gradu Križevcima, iako su pojedinačno najjača stranka u Gradskom vijeću, ne treba im još i to da istaknuti članovi propagiraju ustaški sentiment. Stoga se beskompromisno moraju ograditi od potencijalno toksične članice.

Gospođa Suzana Horvat ne bi ovo napravila da poznaje povijest vlastitog grada. Jer da poznaje, ne bi prešla preko činjenice da je Pavelićeva politika u njezinom gradu tijekom Drugog svjetskog rata počistila skoro cijelu židovsku zajednicu, mahom ljude koji su svojim djelovanjem Križevcima davali građansku i tolerantnu dimenziju. Sve ono što su Pavelićevi eskadroni smrti zauvijek oteli.

Za pokoru, obavezno posjetiti križevačko groblje sa židovskim arkadama i spomen ploču pobijenim križevačkim Židovima. Možda taj kontekst uz šalu, revolt i kukavičluk otkrije u gospođi i tragove srama. To bi za nju zasigurno bio veliki korak.


Tagovi: PAVELIć SUZANA HORVAT TOMISLAV STIPIć

NEDAVNO OBJAVLJENO