OVO JE KLJUČNI RAZLOG KOLAPSA

Goruća epidemija prijeti i Koprivnici. Doznajemo kako je sjever pokleknuo

Objavljeno, 14. studenoga 2020. Naše priče
# Foto: HRT screenshot / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

U protekla tri dana na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 257 zaraženih koronavirusom, a posljednjih sedam dana broj hospitaliziranih težih slučajeva skočio je za čak 110 posto.

Sve upućuje na ponavljanje crnog scenarija kojem svjedočimo proteklih tjedana na području susjednog Varaždina i Čakovca. Virus se širi strelovitom brzinom, epidemiolozi kontakte više ne mogu detektirati. Čini se kako stvar već izmiče kontroli.

Županijski stožer civilne zaštite u Koprivnici, jedini u Hrvatskoj, više ne objavljuje podatke o broju dnevno testiranih, gradovima i općinama iz kojih zaraženi dolaze, broju oboljelih i izoliranih iz zdravstvenog sustava, broju pacijenata na respiratoru, dobi preminulih.

Zbog čega ne objavljuju – nije poznato. Zbog toga je teško spoznati prave razmjere epidemije u Podravini i Prigorju. No, ono što se objavi, a još više ono što novinari neslužbeno doznaju, pokazuje kako je vrag davno odnio šalu.

TERASE U SUBOTU KRCATE

Virus je već tjednima u Općoj bolnici u Koprivnici. Kako doznajemo, probio se na odjele interne, pedijatrije, ginekologije i porodništva, hitnog bolničkog odjela… Ušao je u škole, kafiće i restorane. Mnogo je primjera neodgovornog ponašanja ugostitelja koji nisu poduzeli sve epidemiološke mjere nakon što se doznalo za zarazu.

Mnogo je zaraženih u pogonima koprivničkih tvrtki i to već predstavlja ozbiljan problem. Varaždinski župan Radimir Čačić u subotu je spomenuo isti problem i upozorio: Imat ćemo prisilan lockdown jer će epidemiolozi morati zatvarati cijele proizvodne pogone s nekoliko stotina radnika.

Župan Darko Koren i šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić / Foto: Županija

Za to vrijeme, kafići i drugi ugostiteljski objekti su puni. Terase subotom su krcate, gotovo nitko se ne pridržava nužnih mjera: fizičke distance, maske na otvorenom, dezinfekcije ruku. Konobari maske u pravilu nose ispod nosa.

Nastavi li se ovim tempom, u koprivničkoj Općoj bolnici već za desetak dana više neće biti mjesta za teže pacijente koji zahtijevaju intenzivnu skrb, kisik ili respirator. To je notorna činjenica.

SVI NA KISIKU I RESPIRATORU

U čakovečkoj bolnici u subotu je bio čak 81 teži pacijent s Covidom, od čega ih je devetero na respiratoru. Zbog zaraze ili rizičnoga kontakta, izvan stroja je 35 zdravstvenih djelatnika iz Međimurja

U varaždinskim bolnicama danas je 156 zaraženih. Svi su na kisiku ili respiratoru. Čak 90 djelatnika iz bolnice je izvan stroja, najviše medicinskih sestara. Zato je iz KBC-a Zagreb u varaždinsku bolnicu na ispomoć stiglo deset sestara.

Kako se dogodio galopirajući rast broja zaraženih na sjeveru, koji se ovih dana prelijeva i na Podravinu? Ono što smo čuli od liječnika, epidemiologa, članova županijskih stožera, ali i zaposlenika mnogih pogođenih tvrtki ne ostavlja previše mjesta dvojbi.

Najveći krivac za razbuktavanje epidemije je skrivanje kontakata. Mnogi zaraženi nisu prijavljivali sve kontakte koje su imali, a posebno se to odnosi na radnike u tvrtkama i ugostiteljskim objektima. Procjenjuje se da je na sjeveru prešućeno najmanje dvije trećine kontakata, tvrdi nam dobro upućen izvor.

BEROŠ: NE DOLAZI U OBZIR

Kad se skrivanje rizičnih kontakata spoji s neodgovornim ponašanjem – dolaskom sa simptomima u kafiće, škole, tvorničke pogone i nepridržavanjem osnovnih epidemioloških mjera u javnom prostoru i na privatnim okupljanjima – imamo to što danas imamo.

Dr. Draženka Vadla, glavna županijska epidemiologinja / Foto: Županija

A tek je počelo. Vrhunac epidemije je pred nama, što znači da će još mnogo ljudi umrijeti i završiti na kisiku i respiratorima u bolnici. Mnogi drugi bolesnici zbog toga neće imati prikladnu zdravstvenu skrb.

Austrija zbog toga idući tjedan ide u drastičan, potpuni lockdown, a iz kuće i stana moći će se izaći samo zbog nužne nabave hrane i lijekova. Slična je situacija i u Sloveniji: kafići ne rade, okupljanja su zabranjena, lockdown i policijski sat.

“Lockdown ne dolazi u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir”, kaže u subotu u Varaždinu ministar zdravstva Vili Beroš.

Priča to u gradu i regiji koji su najpogođeniji epidemijom u Europskoj uniji i u kojima je tjedna stopa oboljelih čak 1500 na 100.000 stanovnika. A zima još nije pred vratima.


Tagovi: EPIDEMIJA SJEVER

NEDAVNO OBJAVLJENO