Gorivo kod nas od utorka skuplje 11%, u SAD-u nafta pala za 10%

Objavljeno, 19. lipnja 2022. Financijer
# Foto: FACEBOOK / Fotografija je snimljena u Okučanima
AUTOR
Redakcijski tekst

U nedjelju poslijepodne premijer Andrej Plenković s ministrima pokušava pronaći model kojim bi se dodatno ublažio rast cijena goriva.

Od utorka se očekuje novi drastičan skok cijena svih derivata u maloprodaji. Neslužbeno, cijena litre dizela mogla bi skočiti na više od 14,5 kuna, a benzina na najmanje 14,2 kune. Dizel bi, dakle, poskupio za oko 11 posto, a benzin za pet posto.

Takav drastičan skok cijena ovog je časa teško objašnjiv s obzirom da cijena sirove nafte na svjetskim tržištima u proteklih desetak dana kontinuirano pada.

Cijena barela sirove nafte u SAD-u pala je na 109 dolara, što je manje za 10 posto u odnosu na 122 dolara koja su zabilježena na tamošnjim burzama još 8. lipnja. Nafta gubi na vrijednosti zbog straha od recesije i dizanja referentnih kamatnih stopa.

Sadašnje maloprodajne cijene u Hrvatskoj na snazi su od 8. lipnja. Dakle, u tih desetak dana gorivo je kod nas drastično poskupjelo, a u SAD-u osjetno pojeftinilo.

Vlada bi u ponedjeljak na telefonskoj sjednici trebala donijeti novu odluku kojom bi se ograničio rast cijena goriva u utorak. Manevarski prostor joj je prilično sužen: na raspolaganju je ostalo dodatno rezanje trošarina, a trgovačke marže su ovog časa ionako preniske.

Može se, doduše, intervenirati i snižavanjem stope PDV-a na naftne derivate, ali ne odmah jer tu odluku mora donijeti Sabor, što iziskuje vremena za provođenje procedure i izmjenu zakona.


Tagovi: CIJENA GORIVO NAFTA SAD

NEDAVNO OBJAVLJENO