USKORO OPET PO STAROM

Gorivo bi danas bilo jeftinije da Vlada nije ograničila cijenu, tvrdi Novotny

Objavljeno, 02. prosinca 2021. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su peti tjedan zaredom zbog straha od nove varijante koronavirusa i njezina utjecaja na globalno gospodarstvo.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošli tjedan oko 8 posto, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio oko 10 posto. To je peti tjedan zaredom kako padaju cijene barela. No, jučer se cijena na ključnim tržištima blago oporavila.

Analitičari Goldman Sachsa kažu kako je pad cijena nafte posljednjih dana pretjeran, a trgovci su “daleko precijenili” potencijalni utjecaj varijante omicron koronavirusa na globalnu potražnju za naftom. Nafta je upravo u studenom zabilježila najveći mjesečni pad od početka pandemije i prvih uvođenja lockdowna u ožujku lani.

No, Goldman Sachs očekuje i dalje pad cijene barela nafte na tržištima zbog pojave omicrona i, posljedično, pada potražnje za tim energentom.

NOVOTNY: POTRAŽNJA PALA

U Hrvatskoj je maloprodajna cijena i dalje fiksirana na benzinskim postajama. Tako će do sredine prosinca litra eurosupera biti 11,10 kuna, a litra dizela 11 kuna. No, čini se da Vlada neće iskoristiti zakonsku mogućnost da i treći mjesec zaredom ograniči cijenu jer za tim neće biti potrebe.

“Da Vlada nije intervenirala u cijene naftnih derivata, cijena bi bila niža danas, kao što je to u Sloveniji. Cijena nafte je narasla jer je potražnja bila velika, ali je sada pala. Nafte ima na tržištu, samo nije došla do potrošača”, tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny u četvrtak za N1.

Ipak, valja naglasiti kako je Vlada cijene najprodavanijih vrsta goriva ograničila, pa su one u maloprodaji mogle biti i niže od tog iznosa. No, to što nisu može se ‘zahvaliti’ gubicima trgovaca proteklih tjedana.


Tagovi: BAREL BENZIN CIJENA DAMIR NOVOTNY GOLDMAN SACHS GORIVO VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO