DANAS IZAĐITE NA IZBORE

Glavaš je na EU izborima osvojio čak 63.000 glasova i nije prešao crtu

Objavljeno, 26. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska danas treći put bira zastupnike u Europskom parlamentu. Izabrat će ih 12 na mandat od pet godina, ali odmah će ući njih 11, dok će 12. zastupnik čekati da Velika Britanija napusti EU.

Glasuje se na listićima s 33 liste na kojima je po 12 kandidata. Birač može samo zaokružiti redni broj ispred naziva kandidacijske liste. No, ako posebno preferira nekog od kandidata s te liste, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Biračka mjesta u cijeloj zemlji otvorena su od 7 do 19 sati, a neslužbene rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će tek iza 23 sata. Nacionalne televizijske kuće pak radit će izlazne ankete koje su prilično precizne i objavit će ih odmah nakon zatvaranja birališta, iza 19 sati.

Na prošlim europarlamentarnim izborima u svibnju 2014. godine izlaznost je bila 25 posto. Pobijedila je široka koalicija HDZ-a, HSS-a i drugih stranaka koja je osvojila 41,4 posto. Druga je bila lista SDP-a, HNS-a i manjih stranaka s 29,9 posto, a treći Orah Mirele Holy koji je osvojio 9,4 posto. To su bile jedine liste koje su dobile predstavnike u EU parlamentu.

Zanimljivo je kako je četvrta kandidacijska lista Glavaševa HDSSB-a, Đapićeva HSP-a i Ilčićeva Hrasta osvojila 6,5 posto, odnosno više od 63.000 glasova, ali to joj nije bilo dovoljno za osvajanje mandata. Ostali su na koncu ispod izbornoga praga zbog famoznog d’Hondta.

S liste HDZ-a u europski parlament ušlo je šestero zastupnika: Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. Danas su Tomašić i Petir kandidati na drugim listama i izravni konkurenti HDZ-u.

Lista SDP-a dala je četiri EU parlamentarca, a to su: Tonino Picula, Neven Mimica, Biljana Borzan i Jozo Radoš. Dakle, troje iz SDP-a i jedan iz HNS-a. S liste Oraha trebala je ući tadašnja čelnica stranke Mirela Holy, ali ona je svoje mjesto prepustila Davoru Škrlecu, drugom s liste.

Kako je prije pet godina glasala Koprivničko-križevačka županija u kojoj je izlaznost bila 22,7 posto? Koalicija HDZ-a dobila je 43,7 posto glasova, SDP-ova lista 27,9 posto, Orah 10,2 posto, a grupacija Glavaševa HDSSB-a, HSP-a i Hrasta 5,6 posto.

U Koprivnici pobijedila je lista SDP-a (36,6 posto), drugi je bio HDZ (29,8 posto), a treći Orah (13,4 posto). U Đurđevcu slična situacija: SDP 32,1 posto, HDZ 28,8 posto, Orah 12,4 posto. U Križevcima najviše je glasova osvojila HDZ-ova lista (48,1 posto), drugi je bio SDP (25,9 posto), a treći Orah (10,5 posto).


Tagovi: EU IZBORI GLAVAš IZBORI REZULTATI

NEDAVNO OBJAVLJENO