NATJEČAJ JE NA KONCU PONIŠTEN

‘Genijalci’ iz HŽ-a domaćem inženjeru za poznavanje hrvatskog dali – nula bodova

Objavljeno, 22. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA /DANICA.HR / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Državna komisija nedavno je poništila postupak odabira konzorcija za izradu studije za obnovu željezničke pruge Zagreb – Rijeka naručitelja HŽ Infrastrukture. I to nakon žalbe konzorcija koji je predvodila njemačka kompanija Krebs+Kiefer, a razlog poništenja odluke najvećim dijelom leži u korupciji.

Ključni argument žalbe bila je činjenica kako je odabrani domaći projektni tim za podizvoditelja izabrao njemačku tvrtku DB koja je bila upletena u međunarodni korupcijski skandal. Podugovaratelju DB-u su pravomoćnim presudama suda u Frankfurtu u svibnju 2015. ‘odrezane’ novčane kazne u ukupnom iznosu od 1,6 milijuna eura. U obrazloženju se navodi da su u razdoblju od 2003. do 2008. godine u Grčkoj, Libiji i Tajlandu dva bivša zaposlenika DB-a „obavila neopravdana plaćanja ili dala neopravdane pogodnosti stranim donositeljima odluka“.

Dok su nacionalni mediji o tome ovih dana naširoko izvještavali, nama je u oko posebno upao još jedan razlog poništenja tog natječaja. Natječajna komisija HŽ Infrastrukture, naime, odlučila je ne dodijeliti bodove za znanje hrvatskog jezika u govoru i pismu za stručnjaka Dubravka Plešu kojeg je angažirao njemački konzorcij.

Riječ je o državljaninu Hrvatske, diplomiranom inženjeru građevine, s 31 godinom radnog staža u struci. U natječaju je, naime, stajala i odredba kojom bi stručnjak, ako je i hrvatski državljanin, morao dostaviti dokaz o poznavanju hrvatskog jezika. Ovako su ‘genijalci’ iz HŽ-a čovjeku za znanje hrvatskog dali – nula bodova. Slučajno?


Tagovi: HRVATSKI HZ NATJECAJ PRUGA

NEDAVNO OBJAVLJENO