Gdje plaćate račune? U jednoj banci 6 puta skuplje nego na benzinskoj!

Objavljeno, 10. siječnja 2024. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Gdje plaćate račune? Naknade koje se obračunavaju po svakom računu mogu se značajno razlikovati od mjesta do mjesta.

Kako je istražila Velika škrtica Jutarnjeg lista, najjeftinije je račune plaćati na – benzinskoj postaji. Naknada po računu na Petrolu, naime, iznosi 26 centi, što je, primjerice, upola manje nego na kioscima Tiska koji su također među povoljnijim mjestima za plaćanje.

Financijska agencija je nešto skuplja od Tiska, ali i dalje jeftinija od najskuplje državne institucije za plaćanje računa. Ona je Hrvatska pošta u kojoj je najniža naknada za plaćanje 3,32 posto od iznosa računa, otkriva nam Velika škrtica.

Uzmimo, primjerice, da morate platiti pet računa po 20 eura, odnosno ukupno 100 eura. Na Petrolovoj benzinskoj za to će vam uzeti 1,30 eura naknade.

Na kioscima Tiska platit ćete ukupno 2,65 eura, a u Fini 3,15 eura naknade. Hrvatska pošta je s ukupnom naknadom od 3,32 eura za tih pet imaginarnih računa dosta skuplja. Primjerice, čak dva i pol puta više od Petrola.

Ipak, to nije ništa u usporedbi s nekim bankama. Zagrebačka banka, primjerice, plaćanje računa fizički na šalteru poslovnice naplaćuje 1,25 posto, odnosno najmanje 1,59 eura. Za naših pretpostavljenih pet računa ukupna naknada u Zabi iznosi čak 7,95 eura.

To je, primjerice, šest puta više nego na benzinskoj! Zato, oprez kad plaćate račune: dobro razmislite prije nego što se zaputite na neko od mjesta za plaćanje.


Tagovi: BANKA BENZINSKA NAKNADE PLAćANJE RAčUNI

NEDAVNO OBJAVLJENO