Franka mjesecima HEP-u krala struju, sud je pravomoćno oslobodio

Objavljeno, 08. listopada 2023. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Žena se neovlašteno priključila na HEP-ovu mrežu i dulje vrijeme trošila električnu energiju, ali za to neće odgovarati.

Franka je to činila sve do kraja listopada u kući u Zagrebu. Odnosno, sve dok djelatnici zagrebačke Elektre nisu obavili kontrolni pregled električnih instalacija u stambenom objektu vlasništvo D. K. u  Zagrebu te ustanovili kako se Franka neovlašteno priključila na struju.

HEP je protiv nje podnio tužbu, ali Visoki prekršajni sud RH Franku je ovih dana pravomoćno oslobodio. Odbijena je žalba HEP-a koji je upozorio kako se takvom presudom “potiče okrivljenu na ponovno samopriključenje i neovlašteno trošenje električne energije”.

Tu se doista radi o neovlaštenoj potrošnji električne energije, čime je Franka počinila prekršaj iz Zakona o energiji, uzalud su isticali u HEP-operatoru distribucijskog sustava.

Bez potrošnje

Vijeće Visokog prekršajnog suda naglasilo je, međutim, kako je odredbama Zakona o energiji “propisano da prekršaj čini onaj tko se priključi na energetski sustav bez odobrenja energetskog subjekta, bez trošenja energije ili se trošenje energije ne može utvrditi“.

“Stoga je obilježje djela ne samo neovlašteno priključenje na energetski sustav, nego i bez trošenja energije, odnosno da se trošenje energije ne može utvrditi. No, iz spisa proizlazi da je okrivljenica trošila električnu energiju(…)

Zbog toga su navodi žalitelja neosnovani s obzirom da obilježje djela nije neovlaštena potrošnja električne energije, već priključenje na energetski sustav bez odobrenja energetskog subjekta, bez trošenja energije ili se trošenje ne može utvrditi”, zaključeno je u presudi.


Tagovi: HEP KRAđA STRUJE OSLOBOđENA PRIKLJUčENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO