FOTO Vozač kažnjen s 12.000 eura! Pogledajte što je ugradio u motor

Objavljeno, 10. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: CARINA / Kontrola kombija u Bjelovaru
AUTOR
Redakcijski tekst

Carinski službenici su na području Bjelovara zaustavili kombi Fiat Ducato hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao vozač otprije poznat po nezakonitom postupanju s energentima.

Pregledom teretnog prostora vozila pronađeno je 12 PVC spremnika ispunjenih s ukupno 340 litara plavog dizela koje je muškarac nezakonito pribavio i  za koji ne posjeduje dokumentaciju o porijeklu, a niti je evidentiran kao korisnik prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi.

“Daljnjim pregledom teretnog vozila, carinski službenici su utvrdili da je vozač na kombiju obavio preinake tako da je standardni spremnik pogonskog goriva odvojio od pumpe goriva i umjesto istog u vozilo ugradio kanistar koji je crijevima spojio s pumpom motora.

Pogonsko gorivo

Tako je omogućio da se kao pogonsko gorivo vozila koristi gorivo iz kanistra. Testiranjem uzorka goriva iz tog kanistra, utvrđeno je da se kao pogonsko gorivo koristi plavi dizel za namjene u poljoprivredi, ribarstvu i akvakulturi.

Zbog teškog kršenja odredbi Zakona o trošarinama i brojnih prekršaja muškarcu će biti izdan prekršajni nalog i novčana kazna u ukupnom iznosu od 12.000 eura. Nadležnom carinskom uredu bit će podnijet zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 144,73 eura.

Ugrađeni plastični kanistar u motoru kombija bjelovarskih oznaka / Foto: Carina

Pronađeni plavi dizel oduzet je od počinitelja, a oduzeto je i teretno vozilo u koje je radi zlouporabe plavog dizela i izbjegavanja nadzora nad namjenskom uporabom plavog dizela ugrađen i korišten spremnik goriva koji se ne može smatrati standardnim”, rekli su u Carinskoj upravi.

Nije uštedio

Inače, eurodizel od ovog tjedna na benzinskim crpkama u Hrvatskoj stoji 1,28 eura, a plavi dizel 0,78 eura. Običan dizel je, dakle, skuplji od plavog čak 64 posto. Zbog toga je bjelovarski ‘majstor’ štedio velik novac dok je točio gorivo.

Spremnik od 60 litara eurodizela, primjerice, stoji 77 eura, a ista količina plavog dizela košta 47 eura. Ušteda je, dakle, 30 eura, odnosno oko 226 kuna.

No, u ovom slučaju ne da vlasnik kombija nije ništa uštedio, nego bi prošao bolje da je točio skupi premium dizel za 1,70 eura. U tom slučaju, naime, ne bi morao platiti 12.000 eura kazne i 145 eura trošarine.


Tagovi: BJELOVAR CARINA MOTOR PLAVI DIZEL

NEDAVNO OBJAVLJENO