FOTO Tea ručno iskovala poseban nož: ‘Tko kaže da žene to ne mogu…’

Objavljeno, 07. siječnja 2023. Zabavno
# Foto: FACEBOOK / IVAN MLINAR / Tea Matanović u kovačkoj radionici u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivan Mlinar (23), čuveni kovač noževa iz koprivničkog prigradskog naselja Reka, imao je u petak neobičnu gošću.

Stigla mu je u goste poznata i nagrađivana zagrebačka dramatičarka, dramaturginja i producentica Tea Matanović (30) kako bi se okušala u kovanju noža. I to ne bilo kakvog.

Mlinar je nadaleko poznat po svojem hobiju, zapravo svojoj strasti. Njegove noževe traže brojni kolekcionari, ali i profesionalni kuhari, a nedavno je primljen i u prestižno društvo American Bladesmith Society u koje ne može baš svatko.

“I moj je petak bio vruć. Doslovce. Vatra, nakovanj, čekić, čelik. Tko kaže da i žene ne mogu sve to hendlati? U vrijeme kada zanati izumiru, ovo mi je bio neprocjenjiv izazov, mimo toga što mi je najdraže skidati odjeću tako da zasučem rukave.

Nakon 1001 udarca, doduše malo više promašenih, rezanja i brušenja čelika, cjelodnevnog znojenja ispred, iznad i pored peći, mogu se pohvaliti – ručno sam iskovala modificiranu verziju japanskog Gyuto noža.

I to pod mentorstvom ovog mladića, kovača Ivana Mlinara iz Koprivnice, zbog kojeg je ovaj prekrasni stari zanat i dalje živ, postojeći među nama”, napisala je Tea Matanović.

Otvorenjem nove sezone kovanja noževa pohvalio se i Ivan Mlinar.

“Knifemaking season is open! Konačno, nakon dugo vremena došla je Tea Matanović, prva cura koja se usudila primiti čekić u ruke i zaprljati se. Bilo je odlično. Tea je vrhunski odradila posao, napravila super nož i naučila puno toga”, naglasio je Mlinar.


Tagovi: DRAMATURGINJA IVAN MLINAR KOVAč NOž TEA MATANOVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO