NEOBIČAN METEOROLOŠKI FENOMEN

FOTO Pijavica upravo snimljena kod Varaždina! Izgleda zastrašujuće

Objavljeno, 27. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / TEA ŠIMEK i MONIKA DURKAN / Pijavica u okolici Varaždina
AUTOR
Redakcijski tekst

Mnogobrojni stanovnici Varaždina i okolice svjedočili su u petak oko 19 sati neobičnom fenomenu: pijavici koja se iznenada stvorila na horizontu!

Čitatelji javljaju kako je pijavica nastala na planini Ivanščici kod Ivanca, a mogla se jako dobro vidjeti i snimiti iz Varaždina, s autoceste, iz Zagorja i okolice. Zasad nema dojava o šteti ni posljedicama neobičnog i opasnog meterološkog fenomena.

Tako su fotografije na društvenim mrežama objavili iz okolice Ivanca, Budinščine, Varaždina, s autoceste Zagreb – Varaždin i drugih mjesta. Pogledajte, fascinantne su.

Pijavica je, inače, atmosferski vrtlog manjega razmjera (od 20 do 100 m) i kratka trajanja (od nekoliko minuta do najviše jednoga sata) koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi (razlika u tlaku zraka od 1 do 6 Pa) na razmjerno malom prostoru (u promjeru od 10 do 100 m) pojavljuje ispod olujnoga kišnog oblaka (kumulonimbusa) i kreće se zmijoliko i hirovito, navodi Hrvatska enciklopedija.

“Najčešće nastaje u jugozapadnom dijelu ciklone, gdje su temperatura i vlaga zraka visoke, ili ispred hladne atmosferske fronte. Čine ju jaki vrtložni vjetar i gibljivi oblačni stup. Proteže se od oblaka do (najčešće) morske površine.

Donji dio pijavice (visok nekoliko metara) sastoji se od usisane morske vode, a gornji dio od kapljica nastalih kondenzacijom vlažnoga zraka. Prijeđe li pijavica na kopno, duž putanje kojom prolazi može nanijeti goleme štete. Pijavice su znatno slabijeg intenziteta i kraćega trajanja od tornada”, tumači Enciklopedija.


Tagovi: PIJAVICA VARAžDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO