FOTO Ne, ovo nije istina: kilogram pilećeg filea u dućanu gotovo 100 kuna!

Objavljeno, 05. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: ČITATELJ / Cijena danas u dućanu
AUTOR
Robert Mihaljević

Da su cijene drastično skočile posljednih mjeseci, u to se može uvjeriti svatko tko redovno kupuje namirnice u dućanima.

No, čitatelj nam je danas poslao fotografiju koja nas je, mora se priznati, prilično šokirala. U jednom trgovačkom lancu u Hrvatskoj kilogram pilećeg filea prodaje se za gotovo 100 kuna!

U listopadu lani, nakon prvog osjetnijeg povećanja cijena, kilogram pilećeg filea od prsa stajao je 75 kuna, što znači da je u međuvremenu poskupio za čak 30 posto.

Cijena lani u listopadu / Foto: Twitter

Nakon svega, pravo je pitanje tko će to kupovati. Proizvođač, varaždinska Koka, žali se na drastičan skok ulaznih troškova, poput cijene hrane za piliće, energenata i transporta. No, jesu li doista troškovi poskupjeli toliko da file stoji gotovo 100 kuna?

Rastu cijene žitarica

“Visinu rashoda ključno uvjetuju troškovi nabave sirovina, odnosno inputa, prvenstveno žitarica. Nedostupnost pojedinih roba ili oscilacija ponude i cijena na robnim burzama ključnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda predstavljaju rizik s mogućim negativnim posljedicama na poslovanje Koke.

Drastično povećanje cijena sirovina, najviše osnovnih sirovina za proizvodnju stočne hrane, počevši od
pšenice, pa do osnovne sirovine kukuruza koji nikad nije imao višu cijenu, uslijedilo je u drugoj polovici godine.

Ovo poskupljenje prati i povećanje cijena repromaterijala i transporta, te povećanje cijena energenata. Cjelokupna situacija odražava se na poslovanje u 2022.godini, te predstavlja novo troškovno opterećenje koje umanjuje financijski rezultat društva.

Posebno rastu cijene inputa prehrambene industrije s naglaskom na cijene žitarica. U prvom kvartalu 2022. godine ostvareni su ukupni rashodi u visini od 339,15 milijuna kuna što je za 15,03 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”, tumače u Koki.


Tagovi: 100 KUNA CIJENA DUćAN KOKA PILEćI FILE

NEDAVNO OBJAVLJENO