FOTO Josip skrivio smrt susjeda Borka. Osuđen je na uvjetnu kaznu

Objavljeno, 06. travnja 2022. Crna kronika
# Foto: ČITATELJ / Prometna nesreća u Cabuni
AUTOR
Redakcijski tekst

Josip (67) proglašen je krivim i osuđen jer je skrivio smrt svojeg suvozača, susjeda Borka, u teškoj prometnoj nesreći na virovitičkom području.

Nepravomoćna presuda donesena je ovih dana, a nesreća se dogodila još u veljači 2019. oko 13.15 sati u mjestu Cabuna na podravskoj magistrali između Suhopolja i Slatine.

“Josip je upravljao automobilom Kia Shuma sa suputnikom Borkom u pravcu Suhopolja te je počeo skretati ulijevo, a da prethodno nije propustio osobni automobil Lexus RX 3.3. Luxery kojim je upravljao Zvonko, pravilno svojom desnom stranom zadržavajući pravac kretanja.

Uslijed toga došlo je do naleta prednjeg dijela Lexusa u desnu središnju bočnu stranu automobila Kia Shuma i odbacivanja u putni jarak, pri čemu je Borko uslijed višestrukih tjelesnih ozljeda preminuo na licu mjesta”, piše u presudi.

Kočio prije sudara

Josip nije priznao krivnju tvrdeći da ga je Lexus udario dok je već skrenuo, odnosno bio na putnom mostiću. Tog dana Josip je, kaže, vozio susjeda Borka da motorku ostavi kod mehaničara u servis kamo je skretao u kobnom trenutku.

Prometni vještak potvrdio je kako se u trenutku sudara Lexus kretao brzinom od 47 km/h, a prije kočenja 82 km/h.

“Vozač Lexusa je na opasnost ispred sebe reagirao kočenjem i skretanjem u desnu stranu, a reakcija se dogodila kad je Josip počelo skretati prema uzdužnoj crti kolnika. Reakcija vozača Lexusa skretanjem udesno primjerena je konkretnoj situaciji”, naglasio je vještak.

Zvonko je rekao kako je u trenutku kada je uočio da to vozilo koje je naglo skrenulo ulijevo ide direktno na njega uspio samo udahnuti i pola metra volanom skrenuti udesno i tada je došlo do kontakta između njihovih vozila. Ističe da je kočio netom prije kontakta između njihovih vozila.

“Nakon prometne nesreće izašao sam vozila i došao do Kije te da se obratio vozaču riječima: Gazda, što vam se dogodilo? Na to je on odgovorio: Ne znam. Potom je opipao bilo na vratu suvozača u svom
vozilu te je rekao: Gotov je”, svjedočio je vozač Lexusa.

Obitelj mu ne zamjera

Virovitička je sutkinja Josipa proglasila krivim za izazivanje fatalne nesreće te ga osudila na godinu dana uvjetnog zatvora.

“Pri odmjeravanju kazne sud je od olakotnih okolnosti na strani okrivljenika posebno cijenio činjenicu da ga obitelj pokojnog Borka ne tereti za kazneno djelo, da im nakon kritične zgode okrivljenik pomaže i da su u dobrim odnosima.

Osim toga, u nastanku prometne nesreće sa smrtnom posljedicom postoji doprinos Zvonka, što se ima smatrati olakotnom okolnošću za Josipa koji je iskazao i iskreno žaljenje te je dosad neosuđivan. Otegotnih okolnosti sud nije našao”, stoji u obrazloženju presude.

Presuda je nepravomoćna i na nju se Općinsko državno odvjetništvo može žaliti u zakonskom roku. Hoće li to učiniti, ovog časa nije poznato.


Tagovi: CABUNA POGINUO PROMETNA UVJETNA

NEDAVNO OBJAVLJENO