Fortenova ostvarila 400 milijuna eura gubitka

Objavljeno, 23. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Direktor Fortenove Fabris Peruško u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Fortenova grupa ostvarila je lani ukupno oko 3,5 milijardi eura prihoda, što je 12 posto više nego prethodne godine.

No, deset Fortenovinih tvrtki (Konzum, Pik Vrbovec, Tisak, Belje, Jamnica, Roto dinamic, Zvijezda, matična Fortenova, Vupik i PIK Vinkovci) iskazali su ukupan gubitak od čak 400 milijuna eura, piše urednik Lidera Goran Litvan.

To je šest puta veći gubitak nego prethodne godine. Podaci za matičnu Fortenova grupu otkrivaju da je gubitak prouzročen financijskim rashodima od 482 milijuna eura.

Ovih su dana u Fortenovu stigle tri obvezujuće ponude za kupnju agrarnog biznisa: Belja, Vupika i vinkovačkog PIK-a. Ponude su poslali Podravka, mađarska Meszaros grupa te konzorcij Žita i Osatine. Očekuje se da će ‘pobjednika’ Fortenova proglasiti idući tjedan.

Prihodi Belja, Vupika PIK-a Vinkovci lani su rasli za osam posto, a dobit je u godinu dana pala s 25 milijuna eura na tek tri milijuna eura. Vinka je pak imala 3,7 milijuna eura gubitka, ali ta tvrtka navodno nije u paketu koji se prodaje, piše Lider.

Inače, Pavao Vujnovac dobio je zeleno svjetlo za preuzimanje cijele Fortenova grupe, za što treba odmah izdvojiti 500 milijuna eura. Ukupan iznos u preuzimanju kasnije može dosegnuti do 660 milijuna eura, ovisno o poslovanju i financijskim parametrima kompanije.


Tagovi: 2023 FORTENOVA GUBITAK LIDER

NEDAVNO OBJAVLJENO