Financijaš iz poznate tvrtke čistio pištolj u stanu pa nesmotreno ispalio hitac

Objavljeno, 28. lipnja 2022. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Financijaš zaposlen u poznatoj svjetskoj konzultantskoj kompaniji sa sjedištem u Zagrebu proglašen je krivim i kažnjen jer je ispalio hitac iz pištolja u svojem stanu.

Konzultant (29), aktivan lovac i član streljačkoga kluba u Zagrebu učinio je to u ožujku ove godine oko 16.30 sati u spavaćoj sobi svojeg stana.

Prilikom čišćenja pištolja marke HS SF19 4.5, koji posjeduje temeljem oružnog lista za držanje i nošenje, s oružjem nije postupao s osobitom pažnjom te je došlo do opaljenja streljiva kalibra 9 mm, a zrno je udarilo u parket spavaće sobe”, navodi se u presudi.

Srećom, tog trenutka bio je sam u spavaćoj sobi pa na koncu nitko nije ozlijeđen. Mladić je sam nazvao policiju nakon tog incidenta.

“Okrivljeniku se izriče zaštitna mjera oduzimanja pištolja marke HS sa 6 spremnika, 400 kom. streljiva kalibra 9×19, 24 kom. streljiva kalibra 9×19, 200 kom. streljiva kalibra 9×19, jedna lovačka puška s užljebljenim cijevima marke Bergara B14, kalibra .308 s pripadajućim spremnikom te 158 kom. puščanog streljiva”, odlučila je sutkinja.

Bio na treningu

Ssukladno Potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta te odluci suda, oružje i streljivo postaju vlasništvo Republike Hrvatske. Osim toga, mladiću se ukida oružni list za držanje i nošenje oružja.

Vlasnik pištolja ispričao je kako je dan prije bio na treningu streljaštva, a navečer je imao goste pa je oružje stavio u sef i htio ga očistiti idući dan, kad je njegova djevojka otišla roditeljima, odnosno kad nikoga nije bilo u stanu.

“Poštujući proceduru koja nalaže da se oružje usmjeri u sigurnom smjeru prije čišćenja, to sam i učinio, povukao okidač i tada je došlo do opaljenja. To je bio jedini način da se na pištolju koji sam trebao čistiti izvrši provjera je li streljivo u oružju”, branio se mladić.

Na koncu mu nije pomogla ni izjava njegova streljačkog kluba koji potvrđuje da uredno trenira i da je sudjelovao na brojnim streljačkim natjecanjima te da se aktivno bavi tim sportom. Sutkinja mu je svejedno odlučila oduzeti svo oružje koje posjeduje i poništiti dozvolu za držanje i nošenje.

Na koncu, prema presudi mora platiti i kaznu od 1500 kuna te pokriti troškove prekršajnog postupka u iznosu od 100 kuna. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonskom roku. Postane li presuda pravomoćna, bit će to kraj njegove streljačke karijere.


Tagovi: čISTIO PIšTOLJ FINANCIJAš HITAC OPALIO PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO