OTKRIVAMO BROJKE I PROCJENE

Evo koliko je kriza pogodila gradski proračun u prva četiri mjeseca

Objavljeno, 10. svibnja 2020. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević / Gradonačelnik Mišel Jakšić s novinarima
AUTOR
Robert Mihaljević

Prihodi u državnom proračunu smanjit će se ove godine za otprilike 24 milijarde kuna, otkrio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Samo u travnju, primjerice, prihod od PDV-a bio je manji za čak 43 posto u odnosu na isti mjesec lani, a prihodi od doprinosa za 20-ak posto, upozorio je potpredsjednik Vlade.

Vlada zbog toga planira proračunski manjak od 25 milijardi kuna te povećanje iznosa ukupnog zaduživanja za još 33 milijarde kuna u odnosu na prvotno planiran iznos.

Kakva je situacija s proračunom Grada Koprivnice? Prvi kvartal bio je, začuđujuće, rekordno dobar jer su prihodi od poreza na dohodak porasli čak za 12 posto u odnosu na lanjsko tromjesečje.

U ČETIRI SMJENE

Od poreza na dohodak Grad je, tako, uprihodio više od 17 milijuna kuna. Rezultat je to prije svega, novog zapošljavanja koprivničkih kompanija. U snažnom investicijskom su zamahu, primjerice, tvornica podložaka za jaja Hartmann i tvornica papirnatih vrećica Vemo trade.

No, i Podravka je svojim radnicima isplaćivala nagrade za dobro poslovanje i trud jer su tijekom najgore krize radili u četiri smjene, pa je i to utjecalo na povećane porezne prihode.

A onda je došao travanj i najjači utjecaj ‘zaključavanja’ mnogih gospodarskih aktivnosti. Prihodi poslovanja, doduše, u tom su mjesecu porasli za tri posto i iznosili su 10,3 milijuna kuna, ali prihodi od poreza na dohodak pali su za oko 10 posto u odnosu na lanjski travanj.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u idućem razdoblju očekuje između 10 i 15 posto pada prihoda od poreza na dohodak mjesečno. To bi značilo kako bi ove godine taj prihod podbacio za sedam do deset posto, odnosno za ukupno 4,5 do 6,5 milijuna kuna.

KRESANJE INVESTICIJA

“To je, u svakom slučaju, konzervativna procjena i pesimističnija varijanta pada poreznih prihoda. No, ja sam ipak optimist i očekujem povoljniju situaciju”, naglašava Jakšić.

Ako se nepovoljniji scenarij dogodi, gradske vlasti imaju razrađene mehanizme kojima će to kompenzirati, prije svega na rashodnoj strani. Kresat će se, primjerice, svi troškovi manifestacija, ali i nekih investicija, poput početka uređenja središta grada.

Gradonačelnik navodi kako je kriza šansa za reformu Gradske uprave koja će donijeti dodatne uštede, ali i omogućiti nove prihode. No, o tome je, zaključuje, u ovom času prerano govoriti.


Tagovi: GRAD KRIZA POREZ NA DOHODAK PRORAčUN

NEDAVNO OBJAVLJENO