LUC TRIANGLE

Europski sindikalni lider ima jako loše vijesti za Hrvatsku

Objavljeno, 30. ožujka 2023. Razgovori
# Foto: ILUSTRACIJA / DANICA.HR / Nekadašnji pogon čakovečkog MTČ-a
AUTOR
Redakcijski tekst

Glavni tajnik najveće i najmoćnije europske federacije industrijskih sindikata ima jako loše vijesti za Hrvatsku.

Luc Triangle, glavni tajnik udruženja industrijskih sindikata IndustriAll, dao je veliki intervu za poslovni tjednik Lider. U rzagovoru s novinarkom Ksenijom Puškarić upozorio je na loše gospodarske i demografske perspektive naše zemlje.

On kaže kako zbog visokih ciljeva europske zelene politike, u kombinaciji s visokim cijenama energenata, postoji realan strah da će dio europske industrije otići u druge dijelove svijeta.

“Povećat će se nezaposlenost, a taj problem slijedit će demografski problemi, pa vi u Hrvatskoj to najbolje znate. Zemlja bez industrije rapidno gubi stanovništvo jer se ono iseljava u potrazi za bolje plaćenim poslovima. Najbolji ste primjer vi i Bugarska.

Bugarska i Hrvatska u EU-u zbog gubitka industrije rapidno gube stanovništvo i dvije zemlje su u top pet zemalja u svijetu u depopulaciji. Ostali ste bez brodogradnje, metalske, kemijske i tekstilne industrije, bez tisuća radnih mjesta, a ljudi koji su u takvim industrijama radili otišli su i nisu se vratili”, tvrdi on.

Triangle podsjeća kako je Hrvatska nekad imala jake sindikate u metalskoj i tekstilnoj industriji, ali kako danas ima sve manje industrije, slabi i utjecaj tih sindikata. Taj scenarij očito nije zahvatio javne službe, zato su sindikati u tim djelatnostima u Hrvatskoj jaki i mogu mobilizirati ljude da izađu na ulicu.

“Na sreću Hrvatske, imate turistički sektor, pa to što ste izgubili industriju ublažavate na taj način. Ali bez turizma bili biste najsiromašnija i najnerazvijenija zemlja Europske unije”, kaže Triangle u razgovoru za Lider.


Tagovi: EUROPSKI SIDNIKAT INDUSTRIJA LIDER LUC TRIANGLE

NEDAVNO OBJAVLJENO