DIVLJANJE CIJENA ENERGENATA

EU zemlje ljudima daju 100 eura za režije, naša Vlada razmišlja o – odgodi plaćanja

Objavljeno, 23. listopada 2021. Vijesti
# Foto: MVM / MFGK / Tanker Tristar Ruby s ukapljenim plinom prebacuje teret na LNG terminal u Omišlju
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je ograničila rast cijena goriva na 30 dana, a ta bi se odredba, kako se sve glasnije spekulira, mogla produžiti do kraja godine jer je izvjesno da će cijena nafte na globalnim tržištima nastaviti rasti.

Europska komisija ovih je dana donijela paket mjera koji zemlje članice mogu uvoditi kako bi građanima olakšali život zbog rasta cijene energenata. Neki su već uveli vaučere od 100 ili 150 eura mjesečno kao pomoć za plaćanje režija, a neke zemlje ukidaju pdv na energiju, primjerice grijanje i struju.

Što će učiniti Vlada RH? Zasad, čini se, ništa. Jutarnji list u tiskanom izdanju od subote piše kako su iz Ćorićeva Ministarstva gospodarstva i energetike rekli da će se mjere, prije svega, odnositi, na nadzor cijena ili računa te odgode plaćanja.

“Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom razmotriti na koji je način te mjere moguće primijeniti u Hrvatskoj. Tu je i pitanje potencijalnih vaučera, koji se mogu financirati iz socijalne naknade u sklopu socijalne politike”, stoji u odgovoru iz Ministarstva gospodarstva.

Iz Ćorićeva ministarstva za Jutarnji tumače kako je uvođenje navedenih mjera moguće u slučaju da dođe do pogoršanja situacije s cijenama u idućem razdoblju. No, “situacija s cijenama” sigurno će se pogoršati, u to nema sumnje, ali iz Vlade nema jasnog odgovora što onda.


Tagovi: CIJENE ENERGENTI ODGODA PLAćANJA REžIJE TOMISLAV ćORIć VAUčERI

NEDAVNO OBJAVLJENO