EU propisuje minimalac, izračunali smo što to znači za radnike u Hrvatskoj

Objavljeno, 15. rujna 2022. Financijer
# Foto: SINDIKAT TEKSTILA / Pogon tvrtke Boxmark leather kod Varaždina
AUTOR
Redakcijski tekst

Europski parlament usvojio je u srijedu Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama koje bi sve EU članice trebale implementirati u svoja zakonodavstva u roku od dvije godine.

EU ne određuje točan iznos radničkog minimalca, već to prepušta svakoj zemlji, ali propisuje pravila kako to treba učiniti. Države će, tako, zakonski određenom minimalnom plaćom morati radnicima omogućiti dostojan život i pokriće osnovnih troškova.

Tako bi, primjerice, svaka članica EU mogla utvrditi košaricu osnovih proizvoda i usluga s tržišnim cijenama koje moraju biti pokrivene minimalnom plaćom. Osim toga, mogu za izračun minimalca koristiti i 50 posto bruto prosječne plaće isplaćene u mjesecu prije stupanja odluke na snagu.

Prosječna bruto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj u lipnju iznosila je oko 10.500 kuna. Kad bi se već danas primijenio potonji kriterij, zajamčeni minimalac u RH iznosio bi 5250 kuna bruto.

Sadašnja zajamčena miminalna plaća u našoj državi iznosi 4687,50 kuna bruto, odnosno 3750 kuna neto. Direktiva EU značila bi, dakle, da se minimalac u Hrvatskoj povećava na otprilike 4100 kuna, prema našoj gruboj računici.

Direktiva o zajamčenom minimalcu trebala bi stupiti na snagu do kraja ovog mjeseca. Nakon toga, sve države članice moraju je implementirati u svoja zakonodavstva najkasnije do rujna 2024. godine.


Tagovi: EU MINIMALAC MINIMALNA PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO