OSUĐEN RIGIDAN ZAKON

EU parlament pozvao i Hrvatsku da uvede spolni odgoj u osnovne škole

Objavljeno, 16. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Europski parlament pozvao je sve članice Europske unije, uključujući i Hrvatsku, da organiziraju primjeren spolni odgoj u osnovnim školama.

U rezoluciji koja je usvojena u petak u Bruxellesu upozorava se kako manjak informacija o seksualnosti ugrožava sigurnost mladih jer zbog neupućenosti postaju ranjiviji i podložniji seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju.

Posebno se upozorava na nasilje u obitelji i različite oblike nasilja na internetu koje uzima sve više maha i u čiju ‘mrežu’ upada sve više djece. Parlament traži da se u EU fondovima osigura novac za udruge civilnog društva koje su važne u promicanju spolnog odgoja u državama članicama.

U zatvor zbog odgoja

Eurozastupnici usvojili su i rezoluciju kojom su pozvali parlament u Poljskoj da ne kriminalizira spolni odgoj u toj zemlji. Prema predloženom zakonu, prosvjetari u Poljskoj čak mogu završiti u zatvoru ako promiču spolni odgoj u školama.

Rezoluciju je podržao 471 zastupnik u Europskom parlamentu, 128 ih je bilo protiv, a 57 suzdržanih. Mediji javljaju kako su među suzdržanima bili i HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler, Željana Zovko i Tomislav Sokol. Buduća potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica nije bila na glasanju.

Za rezoluciju kojom se osuđuje rigidni poljski zakon glasali su SDP-ovi europarlamentarci Biljana Borzan, Fred Matić i Tonino Picula, Valter Flego iz IDS-a i nezavisni Mislav Kolakušić.


Tagovi: EU PARLAMENT SPOLNI ODGOJ

NEDAVNO OBJAVLJENO