DIREKTIVA DO KRAJA LISTOPADA

EU će propisati visinu minimalne plaće. Kako će proći hrvatski radnici?

Objavljeno, 20. rujna 2020. Financijer
# Foto: SINDIKAT TEKSTILA / Pogon tvrtke Boxmark leather kod Varaždina
AUTOR
Redakcijski tekst

Do kraja listopada Europska komisija izaći će s direktivom o visini minimalne plaće koja će vrijediti za sve zemlje članice.

Dovršeno je višemjesečno savjetovanje sindikata i poslodavaca na razini Europske unije te će uskoro biti poznato što je točno dogovoreno i kakve će koristi od toga imati radnici.

Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koja je sudjelovala u savjetovanju, očekuje da će Komisija prihvatiti prijedlog sindikata da se visina minimalne plaće veže uz prosječnu plaću.

“Sindikati traže da minimalna plaća bude najmanje 60 posto medijalne, odnosno 50 posto prosječne plaće u pojedinoj zemlji”, otkriva Milićević Pezelj za Tportal.

SAMO STOTINU KUNA VIŠE

Što bi to konkretno značilo za Hrvatsku? Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća za srpanj u pravnim osobama iznosila je oko 6700 kuna.

Dakle, minimalac bi od iduće godine trebao iznositi oko 3350 kuna, što je tek 100 kuna više od sadašnjega koji iznosi 3250 kuna, odnosno oko 4000 kuna bruto.

No, postoji i i obećanje premijera Andreja Plenkovića u kampanji za parlamentarne izbore, koji je rekao kako će do kraja mandata Vlade, dakle do ljeta 2024. godine, minimalac u Hrvatskoj iznositi tisuću kuna više. Odnosno 4250 kuna.

Prema podacima Eurostata, bruto minimalac se u EU kreće od 312 eura u Bugarskoj do 2142 eura u Luksemburgu, a Hrvatska se s 546 eura nalazi pri dnu europske ljestvice, zaključuje Tportal.


Tagovi: EU MINIMALAC MINIMALNA PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO