Estofex: Podravini, Zagorju i Međimurju večeras prijete velika tuča i oluja

Objavljeno, 05. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: ESTOFEX / Dio sjevera Hrvtaske na karti je u crvenom
AUTOR
Redakcijski tekst

Estofex, jedan od najpoznatijih europskih centara za prognoziranje pojave i intenziteta grmljavinskih nevremena, predviđa mogućnost jake oluje i velike tuče na sjeveru Hrvatske.

Izdao je crvenu opasnost u noći na ponedjeljak za šire zagrebačko područje, uključujući Zagorje, Međimurje, Podravinu i dio zapadne Slavonije.

Estofex ima tri razine opasnosti od nevremena: narančasta (razina 1) s jakom kišom, bujicama i vjetrom, crvena (razina 2) s olujnim nevremenom i velikom tučom te ljubičasta (razina 3) s uraganima, tornadima i vrlo velikom tučom te bujičnim poplavama.

“Razina 2 izdana je za dijelove Švicarske, Njemačke, Austrije, sjeverne Italije do Hrvatske, uglavnom zbog jakih/štetnih udara vjetra i velike do vrlo velike tuče”, upozoravaju u nedjelju u Estofexu.

U europskom centru navode kako neki modeli, doduše, predviđaju da će tijekom noći nevrijeme oslabjeti iznad Slovenije, ali Estofexovi stručnjaci ipak tvrde kako će zahvatiti i područja istočno i jugoistočno, odnosno središnju i sjevernu Hrvatsku.

Državni hidrometeorološki zavod pak za područje središnje i istočne Hrvatske, odnosno šireg zagrebačkog prstena i Slavonije, izdao je za večeras žuti alarm uz mogućnost grmljavinskog nevremena.

“Mjestimice mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima, vjerojatnost grmljavine veća od 60 posto”, tumače u DHMZ-u u kojem ne predviđaju mogućnost tuče u noći na ponedjeljak.


Tagovi: ESTOFEX NEVRIJEME TUčA

NEDAVNO OBJAVLJENO