Epilog krvavog zločina: za ubojstvo dvojice nećaka majci mora platiti 660.000 kuna

Objavljeno, 08. studenoga 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Stipe Jurić Kiwi, danas 76-godišnjak, izašao je na slobodu nakon što je odslužio 24 godine zatvora zbog ubojstva dvojice nećaka, Marka (35) i Mirka (42) u prosincu 1999. godine.

Slučaj je to koji je godinama nakon krvavog ubojstva u odvjetničkom uredu u Zagrebu punio stupce crnih kronika. No, slučaj je ovih dana opet završio na sudu, i to jer je majka ubijenih sinova Jurića tužila za naknadu štete.

Sud joj je ovih dana nepravomoćno dosudio odštetu od 660.000 kuna (po 330.000 kuna za svakog ubijenog sina) plus kamate koje teku od podnošenja tužbe u veljači 2012. godine. Postane li presuda pravomoćna, Jurić je morati platiti gotovo 1,5 milijuna kuna.

Prema ranijoj pravomoćnoj kaznenoj presudi, Jurić je u prosincu 1999. godie oko 9,30 sati u Zagrebu, u odvjetničkom uredu u Fijanovoj ulici imao neuspjeli dogovor sa svojim nećacima oko odgode deložacije obitelji iz kuće koja je zbog ranijih dugovanja već bila upisana kao vlasništvo mlađeg nećaka Marka.

Ispalio pet hitaca

“U trenutku kada je Marko telefonom naložio da se započne s iznošenjem stvari iz kuće, a iz osvete zbog predstojećeg mu iseljenja, u cilju da ih ubije, iz revolvera neutvrđene marke i kalibra, ispalio je najprije prema Marku, a potom i prema Mirku ukupno pet hitaca.

Svakog od njih pogodila su po dva zrna, nanijevši time Marku jednu strijelnu i jednu ustrijelnu ozljedu grudnog koša i vrata s ozljedom desnog plućnog krila, prsne aorte i desne velike vratne arterije, a Mirku prostrijelnu ranu glave s oštećenjem mozga i ustrijelnu ozljedu prsnog koša s oštećenjem plućnog krila.

Ozljede su ubrzo dovele do smrti oba oštećenika, dok je peto zrno probivši prozorsko staklo oštetilo obližnji parkirani automobil. Nakon toga je tuženik pobjegao. Osuđen je na kaznu zatvora od 24 godine, a presuda je postala pravomoćna u veljači 2017. godine”, navodi se u tužbi za odštetu.

Marko doista nikada nije predao Juriću iznos od 350.000 njemačkih maraka, navodi se u parničnoj presudi

Jurić je upozoravao na zastaru jer je kazneno djelo počinjeno u prosincu 1999. godine. Osim toga, kaže, on je “od strane nećaka bio reketiran, ucjenjivan te psihički i fizički zlostavljan, sve kako bi ispunio novčanu obvezu koja je zbog lihvarskog obilježja bila ništetna, te je bila višekratno isplaćena”.

Sud je uredno pozvao Jurića radi saslušanja na dva ročišta, ali se on nije odazvao, odnosno njegova odvjetnica je navela da s njim ne može stupiti u kontakt, “premda je na ročištu 2. rujna ove godine izjavila da je on izašao iz zatvora te da je na adresi iz tužbe”.

Na ročištu je pročitana i pravomoćna presuda u povodu parnične tužbe kojom je Jurić kasnije dokazao da je “ugovor o zajmu sklopljen u svibnju 1998. godine ništav iz razloga što Marko doista nikada nije predao Juriću iznos od 350.000 njemačkih maraka”. Tako je i ovrha nad kućom proglašena nezakonitom.

Trebali biti deložirani

Na sudu je ovih dana svjedočila i bivša Jurićeva supruga koja se prisjetila kako je “Marko jedne zgode istukao njenog bivšeg supruga, i to zbog novca”.

“O samom događaju u uredu odvjetnika nemam saznanja, već sam od policije koja me je dočekala kad sam dolazila kući saznala što se dogodilo. Nisam imala saznanja niti da je taj dan, kada se dogodilo ubojstvo, trebala biti deložacija iz kuće u kojoj smo živjeli, niti sam znala da se vodila takva ovrha”, ispričala je bivša supruga.

Stjepan Jurić, inače, bio je vlasnik kafića Kiwi kojeg je izgubio na kocki, a vodio je 90-ih poznati zagrebački diskoklub Dallas., Nećaci su mu za to doista posudili nešto novca, navodno 100.000 njemačkih maraka. Kasnije je u tom prostoru na Krugama otvoren narodnjački klub Pasha.

Sud je ovih dana donio presudu kojom Jurić majci ubijenih sinova mora isplatiti novčanu odštetu te joj pokriti nemale odvjetničke troškove. No, presuda je nepravomoćna i Jurić će se na nju sigurno žaliti.


Tagovi: NEćACI ODšTETA STIPE JURIć KIWI UBOJSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO