NOVI PODACI OTKRILI

Epidemija smanjila broj zaposlenih u svim županijama. Osim jednoj…

Objavljeno, 04. lipnja 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska je od siječnja prošle godine do kraja ožujka ove ostala bez oko 13.000 aktivnog stanovništva u koje se pribrajaju oni koji rade i nezaposleni koji bi mogli i htjeli raditi.

Istodobno, u tom je razdoblju smanjen i broj ukupno zaposlenih u svim djelatnostima i organizacijskim oblicima, što je izravna posljedica epidemije. Od siječnja lani do početka travnja ove godine ugašeno je oko 29.000 radnih mjesta, otkrivaju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Trend gašenja radnih mjesta pogodio je i sjever zemlje, pa manje radnika nego krajem siječnja lani danas imaju Varaždinska županija (130), Koprivničko-križevačka (530), bjelovarska (800) i virovitička (740 manje). Sve hrvatske županije imaju pad broja zaposlenih. Ili, da budemo precizniji, sve osim jedne.

Jedina oaza u kojoj ne samo da tijekom epidemije nije došlo do pada zaposlenosti, već je broj radnika osjetno veći je – Međimurska županija! Prema podacima DZS-a, Međimurje je početkom travnja imalo oko 41.370 zaposlenih, što je gotovo tisuću više nego u siječnju prošle godine.

I ne samo to: Međimurci jedini u državi imaju i značajan skok aktivnog stanovništa kojeg je danas oko 43.000. Najbolji su u skupini od samo sedam županija koje imaju nešto više aktivnog stanovništa u odnosu na početak prošle godine (Zagrebačka, Zagorje, Varaždinska, brodska, vukovarska, splitska).

Na sjeveru zemlje, osim toga, uvjerljivo je najniža stopa nezaposlenosti. Ovo je pet najboljih županija u Hrvatskoj po stopi nezaposlenih: Varaždinska (3,8), Krapinsko-zagorska (5), Zagrebačka (5,2), Međimurska (5,4) i Koprivničko-križevačka (5,7).


Tagovi: BROJ ZAPOSLENIH EPIDEMIJA žUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO