ČAK 70 POSTO MANJE RASTAVA

Epidemija koronavirusa ‘spasila’ tisuću brakova u Hrvatskoj

Objavljeno, 01. lipnja 2020. Vijesti
# Foto: DUKE MOOSE / Privatne fotografije mladenaca
AUTOR
Redakcijski tekst

Epidemija koronavirusa i stroge epidemiološke mjere Nacionalnog stožera spasile su u ožujku i travnju mnoge hrvatske brakove.

U ožujku i travnju ove godine, u doba kad je gotovo sve bilo ‘zaključano’ zbog straha od širenja zaraze, u Hrvatskoj je službeno raskinuto manje od 400 brakova.

Usporedbe radi, u ista dva mjeseca lani bilo je više od 1300 razvoda, pa se ugrubo može reći kako je koronavirus ‘zaslužan’ za spas, barem privremen, oko tisuću bračnih veza. Rastava je, dakle, bilo čak 70 posto manje nego lani.

No, zato je drastično pao i broj sklopljenih brakova. U ožujku i travnju ove godine, tako, u bračnu je ruku uplovilo 870 parova, što je 60 posto manje nego u istom razdoblju lani kad je bilo oko 2260 brakova.

Zato je, prema neslužbenim podacima MUP-a, porastao broj slučajeva nasilja u obitelji te prekršaja pod utjecajem alkohola.

Kako se koronakriza u ožujku i travnju odrazila na natalitet – trebali bismo doznati u prosincu ove i siječnu iduće godine. Bit će to svakako zanimljivi podaci koji se s nestrpljenjem očekuju.


Tagovi: BRAKOVI EPIDEMIJA RASTAVE

NEDAVNO OBJAVLJENO