DAKLE, ŠTO SE ČEKA?

Ako ste cijeli život maštali o dvorcu, evo prilike: prodaje se jedan za 29.000 eura

Objavljeno, 04. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Facebook / Dvorci, utvrde i kurije / Dvorac Inkey u Rasinji
AUTOR
Robert Mihaljević

Ako ste cijeli život maštali o tome da živite u vlastitom dvorcu, danas imate jedinstvenu priliku ispuniti svoje snove. Prodaje se, naime, dvorac barunske obitelji Inkey u Rasinji kod Koprivnice, a cijena je doista prava sitnica.

Na javnoj dražbi koja će biti okončana 4. srpnja dvorac se kao dio stečajne mase propale građevinske tvrtke Gratit iz Virja prodaje po početnoj cijeni od 220.500 kuna, što je oko 29.000 eura. Problem je jedino u tome da će vas njegova obnova, po svemu sudeći, stajati milijune eura. Ali, ne treba se zamarati sitnicama.

Na javnoj dražbi, ako je suditi po dosadašnjim najavama, mogla bi se pojaviti i Županija. Prije par tjedana župan Darko Koren najavio je interes da u suradnji s općinskim vlastima, Vladom i EU fondovima konačno zaustavi njegovo propadanje. Uostalom, sličan dvorac iste obitelji Inkey na sat je vremena vožnje od Rasinje, s druge strane granice. Mađarska općina obnovila ga je uz pomoć europskog novca.

Dvorac kod Rasinje sagrađen je potkraj 19. stoljeća i zaštićen je spomenik kulture i javno dobro. Barunska obitelj Inkey pobjegla je iz njega na koncu Drugog svjetskog rata i nakon toga im se gubi svako trag. Općinske i županijske vlasti neuspješno su tragale za nasljednicima.

Općina ga je na koncu početkom 2006. godine za 1,5 milijuna kuna prodala građevinskoj tvrtki Gratit iz Virja, koja ga je trebala obnoviti i prenamijeniti u hotel. Bila su to zlatna vremena za građevinarstvo, ali kriza koja je poslije uslijedila otjerala je Gratit u stečaj.

Rješenjem Trgovačkog suda dvorac se već duže prodaje kao dio stečajne mase, a početna cijena na trećoj dražbi pala je na samo 29.000 eura. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se itko javiti na novu javnu dražbu koja počinje sredinom ovog mjeseca i završava 4. srpnja u ponoć.

Ruševni dvorac baruna Inkey u Rasinji kod Koprivnice


Tagovi: DVORAC INKEY RASINJA

NEDAVNO OBJAVLJENO