Dvoje motociklista poginulo u naletu na neosvijetljen traktor. Stigla presuda

Objavljeno, 29. listopada 2022. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U naletu na neosvijetljenu traktorsku prskalicu u noći dvoje motociklista je poginulo, a jedan je teško ozlijeđen.

Stravična prometna nesreća kod Donjeg Miholjca dobila je ovaj tjedan svoj pravosudni epilog presudom kojom je obitelj poginule motociklistice (38) dobila odštetu zbog njezine smrti.

Nesreća koja je zavila u crno cijelu Slavoniju dogodila se još u travnju 2013. godine. Motociklisti su se vraćali u koloni s motosusreta u Valpovu, a trojac koji je bio naprijed u jednom je času u mraku naletio na traktor koji je iza imao prskalicu široku čak tri metra.

Poginuli su motociklistica (38) na suzukiju i motociklist (34) na yamahi iz Feričanaca, a njihov sumještanin (25) na trećem motociklu, također yamahi, teško je stradao, ali preživio. Sedmero motociklista u koloni se vraćalo u Feričance s motosusreta u Valpovu.

“Vozač traktora kritične večeri je na stražnjoj strani svojeg traktora prevozio prskalicu, koja je svojim dimenzijama premašivala dimenzije traktora, pa na taj način zaklanjala stražnja svjetla traktora, čineći ga neosvijetljenom preprekom na kolniku.

Nepravomoćna presuda

Zbog navedenog propusta, motociklistica nije mogla pravovremeno uočiti neosvijetljeni traktor ispred sebe, te je unatoč poduzetim reakcijama došlo do naleta motocikla u stražnji dio traktora, kojom prilikom je preminula na mjestu”, navodi se u nepravomoćnoj presudi za odštetu.

Motociklistici je utvrđeno 1,22 promila alkohola u krvi, a u trenutku sudara s prskalicom kretala se vjerojatnom brzinom između 104 i 110 kilometara na sat, utvrdili su sudski vještaci. No, sutkinja to nije uzela u obzir kod donošenja presude jer je isključivi krivac za nesreću bio vozač traktora.

“Širina traktora s a prskalicom je bila veća od dopuštene širine vozila i traktor s tako postavljenom prskalicom nije smio sudjelovati u prometu“, zaključila je sutkinja.

Obitelji je dosuđeno nešto više od milijun kuna odštete i oko 170.000 kuna sudskih troškova. Ukupan iznos na koncu je oko 1,2 milijuna kuna, ali na to se još obračunavaju i kamate. Odštetu mora platiti osiguravateljska tvrtka čiju je policu imao vlasnik traktora. Presuda je nepravomoćna.


Tagovi: MOTOCIKLISTICA ODšTETA POGINULA PRIKLJUčAK PRSKALICA SLAVONIJA TRAKTOR

NEDAVNO OBJAVLJENO