Dvije neprijavljene radnice teško stradale u eksploziji. Direktor osuđen uvjetno

Objavljeno, 25. travnja 2023. Naše priče
# Foto: VATROGASCI / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Poznati križevački poduzetnik Renato Hadrović pravomoćno je osuđen za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer su u njegovoj tvrtki Panpelet dvije radnice teško stradale.

Hadrović je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora, a radnice Marija Cvitaš iz Hrastovca i Mara Malešević iz Garešnice “upućene su da imovinsko pravni zahtjev ostvaruju u parnici”. Županijski sud odbio je žalbe Hadrovića i radnica te potvrdio presudu suda u Bjelovaru.

Na optuženičkoj klupi bio je i Renatov otac Zdravko Hadrović, ali Općinsko državno odvjetništvo na koncu je odustalo od njegova progona.

Riječ o poznatom slučaju iz 8. srpnja 2016. godine kada je između 14.45 i 15 sati u Garešnici, u poslovnom prostoru Finaga u stečaju, odnosno u unajmljenom pogonu za proizvodnju peleta i briketa kiriževačkog Panpeleta, Renato Hadrović kao direktor i odgovorna osoba protuzakonito rasporedio radnice na liniju za proizvodnju briketa.

Bez zaštitne opreme

„Iako je bio svjestan da radnice prije početka rada nisu osposobljene za rad na siguran način, da nisu osposobljene za praktičnu primjenu mjera zaštite na radu, da nisu osposobljene za poslove s posebnim uvjetima rada, da radnicama nije osigurao osobna zaštitna sredstva te da time ugrožava njihove živote.

Prilikom radnog procesa proizvodnje briketa i peleta u dijelu odsisnog sustava za otprašinjavanje kontaminiranog zraka lebdećim frakcijama drvenih čestica, došlo je do tehnološke eksplozije uslijed koje su, a zbog posljedičnog djelovanja vatre, radnice Mara Malešević i Marija Cvitaš koje su radile na proizvodnoj liniji bez zaštitne odjeće i obuće teško opečene.

Vatra im je zahvatila dijelove tijela, uslijed tog djelovanja zadobile su teške tjelesne ozljede, i to Mara Malešević u vidu opekotina obje potkoljenice II stupnja, opekotine desnog ramena i desne ruke I i II stupnja, a Marija Cvitaš opekotine obje potkoljenice II stupnja, opekotine desne nadlaktice i podlaktice II stupnja i opekotine desne strane lica II stupnja“, navodi se u optužnici.

Slučaj je dospio u javnost nakon što je Renato Hadrović dobio veliku kaznu zbog neprijavljivanja tih radnica. Žene su, naime, u trenutku eksplozije u pogonu u Garešnici radile na crno. Hadrović je zbog toga kao odgovorna osoba morao platiti 20.500 kuna kazne, a tvrtka Panpelet 136.000 kuna. Jedna do radnica punih 17 dana liječila se na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.

Plamen iz kotla

Panpelet je danas u stečaju i više nije poslovno aktivan. Inspektori rada nakon nesreće u pogonima Panpeleta obavili su nadzor nad tvrtkom i sastavili zapisnik koji je otkrio kako se postupalo prema radnicama.

Nakon eksplozije u pogonu, Zdravko Hadrović je radnicama dao po 120 kuna na ruke te ih s teškim ozljedama otpremio kući. Jedna teško stradala radnica ispričala je inspektorima kako je plamen buknuo iz kotla te ih zahvatio. One su, kaže, odmah otrčale u garderobu te tamo močile ručnike i stavljale obloge na opečena mjesta. Radnice su potvrdile kako nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje.

“U jednom trenutku došlo je do plamena i eksplozije koja me je zahvatila po tijelu, a najviše po nogama i rukama. Tada smo kolegica i ja pobjegle u sanitarni čvor i polijevale se vodom. Nakon 15 minuta stigao je Zdravko Hadrović i pitao je kako smo. Noge sam si zamotala ručnikom koji mi je donio netko od radnika.

Hadrović je tada rekao jednom radniku da nas odveze kući. Po dolasku kući hladila sam mjesto ozljede i mazala ga kremom. Sljedeće jutro mjesto ozljede je buknulo u plikove te sam otišla na hitnu”, navela je druga radnica koja je provela tjedan dana u bolnici u Pakracu.


Tagovi: FINAG GAREšNICA OPEčENE RADNICE PANPELET PRESUDA RENATO HADROVIć SUđENJE ZDRAVKO HADROVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO