SVE DRUGO JE KATASTROFA

Dva grada u Hrvatskoj jedina su lani imala osjetno više rođenih nego umrlih

Objavljeno, 21. srpnja 2021. Vijesti
# Foto: Grad Koprivnica / Gradonačelnik Mišel Jakšić u posjetu koprivničkom rodilištu
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je prošle godine zbog negativnog prirodnog prirasta izgubila grad veličine Križevaca: čak 21.178 ljudi je više umrlo nego što se rodilo. To je oko 5500 više nego predlani.

Takvu drastičnu razliku valja, prije svega, ‘zahvaliti’ epidemiji koronavirusa koja je pogodila sve hrvatske županije. Nema niti jedne koja nije zabilježila osjetan skok broja umrlih, otkrivaju novi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Varaždin je, primjerice, imao 338 više umrlih nego rođenih, Koprivnica 144, Bjelovar 219, a Čakovec 44. Bijela kuga posebno je pogodila podravske općine u koprivničkom prstenu: Ivanec i Legrad imali su po 25 više umrlih, Peteranec 28, Legrad 31, a Sokolovac čak 46.

Među gradovima jedine svijetle točke prošle godine bile su Solin s 55 više rođenih nego umrlih te Metković s 46 više. Tu je i općina Podstrana na splitskom području koja je imala čak 44 više rođenih.

Na sjeveru Hrvatske time se jedino može pohvaliti općina Nedelišće koja je imala 32 više rođenih nego umrlih. Svi drugi gradovi na sjeveru i velika većina općina u osjetnom su minusu.


Tagovi: EPIDEMIJA PRIRODNI PRIRAST ROđENI UMRLI

NEDAVNO OBJAVLJENO