Dubravku istekla osobna, ali ne želi novu. Policija ga već četiri puta kaznila

Objavljeno, 28. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: MUP / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Dubravko (48) godinama ne želi produžiti osobnu iskaznicu, a policija ga godinama zaustavlja i kažnjava zbog toga.

Neobičan slučaj građanina s nevažećom osobnom dolazi nam iz Zagreba. Dubravko je od lipnja predlani do lipnja lani čak četiri puta zatečen sa starom osobnom te je sva četiri puta novčano kažnjen. Nije poznato zbog čega ne želi izraditi novu osobnu, ali očito je kako ne želi.

Posljednji slučaj dogodio se potkraj lipnja lani oko 12.40 sati u Vrtnjakovečkoj ulici u Zagrebu.

Po policijskom službeniku prilikom službene radnje legitimiranja utvrđeno je da mu je osobna iskaznica prestala važiti dana 8. veljače 2018. godine, a istu nije produžio u zakonskom roku.

Dakle, postupio je suprotno odredbi Zakona o osobnoj iskaznici čime je počinio prekršaji pa mu se, temeljem citiranog propisa, izriče novčana kazna u iznosu od 500 kuna, odnosno 66,36 eura”, odlučila je prekršajna sutkinja.

Osim toga, Dubravko mora platiti i 300 kuna troškova prekršajnog postupka, pa mu se ukupna kazna zbog toga penje na nezanemarivih 800 kuna, odnosno oko 106 eura.

Vrijedi u pandemiji

Uvidom u prekršajnu evidencij utvrđeno je pak da je Dubravko višestruko prekršajno kažnjavan zbog istovrsnog prekršaja, i to odlukama Policijske postaje Dubrava od 24. lipnja 2021. godine, 17. srpnja iste godine i 18. svibnja lani.

Svaki put je osuđen na novčanu kaznu od 500 kuna. Inače, upravo tom novčanom kaznom “kaznit će se fizička osoba koja u roku od 15 dana od dana nastupanja okolnosti iz Zakona o osobnoj iskaznici ne podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice”.

Ovo je posebno važno za sve one kojima je osobna istekla tijekom pandemije Covida, a donesena je odluka da vrijedi bez obzira na to, i to sve do kraja pandemije. Svjetska zdravstvena organizacija, naime, mogla bi do kraja siječnja proglasiti kraj pandemije.

Ako se to dogodi, isto bi – i to vrlo brzo – mogla učiniti i Hrvatska. U tom slučaju ostat će vam 15 dana da podnesete zahtjev za novom osobnom iskaznicom. Ili ćete odabrati Dubravkov put pa spremno plaćati 500 kuna svaki put kad vas ulove s isteklim dokumentom.


Tagovi: ISTEKLA KAZNA OSOBNA POLICIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO