MALI DIONIČARI OGORČENI:

‘Država uzima novac Podravki pa ga daje kladionicama i pjevačima’

Objavljeno, 02. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Glavna skupština dioničara Podravke / Arhivska fotografija
AUTOR
Robert Mihaljević

Skupina malih dioničara Podravke ogorčena je odlukom države da kompanija ipak isplati dividendu svim dioničarima.

Uprava i nadzorni odbor kompanije predložili su da se sva lanjska dobit od 145,2 milijuna kuna zadrži, ali na skupštini u petak pojavio se protuprijedlog državnih fondova da se isplati 9 kuna dividende po dionici.

Izvori bliski mirovinskim fondovima na koncu otkrivaju kako je takav prijedlog dobio više od 50 posto glasova na skupštini, ali dva mirovinska fonda ipak su bila suzdržana.

Na skupštini je bilo zastupljeno oko 79 posto dionica. Mirovinski fondovi drže blizu 52 posto, a država nešto više od 25 posto vlasničkog udjela.

Protiv isplate dividende, kako se čuje, glasali su i mali dioničari, ali njihovi glasovi nisu mogli ništa promijeniti. Oni su ogorčeni činjenicom da će se iz Podravke opet izvući velik novac, u ovom slučaju čak 65 milijuna kuna.

Država će dobiti nešto više od 16 milijuna, a mirovinski fondovi ukupno oko 33,3 milijuna kuna dividende.

“Politika je iz Podravke odlučila uzeti milijune. Istodobno, sportskim kladionicama i estradnim zvijezdama daje velik novac za krizne plaće”, ogorčen je jedan od dioničara.

Podravka je sačuvala zaposlenost i, za razliku od mnogih drugih tvrtki, nije od države tražila ništa. Idućih mjeseci kriza će sigurno pogoditi i Podravku, pa joj je dobit morala ostati, zaključuje.


Tagovi: DIVIDENDA DRZAVA PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO