ANDREJ GRUBIŠIĆ

Država treba prodati Podravku. Čokolino nije nacionalni interes

Objavljeno, 12. rujna 2023. Razgovori
# Foto: PODRAVKA / Tvornica dječjih slastica Lino
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati ekonomski stručnjak i financijski analitičar dr. Andrej Grubišić često istupa o temama vezanima uz mirovinsku reformu.

To ne treba čuditi jer je Grubišić i član ekonomskog saveta Udruge članova dobrovoljnih i mirovinskih fondova. Lani su se, primjerice, kao dioničari pojavili i na glavnoj skupštini Podravke te su kritizirali višegodišnje stanje u kompaniji.

Andrej Grubišić je u razgovoru za Index govorio o tome kako povećati mirovine i što učiniti s prvim i drugim mirovinskim stupom. Usput se dotaknuo i Podravke.

Na pitanje novinara Indexa Dubravka Grakalića koje su reforme Hrvatskoj najpotrebnije i što bi savjetovao novoj vladi, odgovorio je:

Andrej Grubišić / N1 screenshot

“Prvo, demonopolizaciju zdravstva, školstva i mirovinskog sustava – privatni sektor bi time bolje upravljao. Nisam protiv socijalnog sustava, ali trebamo prekinuti sa socijalizmom.

Drugo, izlistavanje javnih poduzeća poput HEP-a, HAC-a ili Hrvatskih šuma na burzi. Treće, država treba prodati tvrtke poput Podravke, jedne banke ili ACI-ja – jer Čokolino nije nacionalni interes.

Loading poll ...

Četvrto, treba izjednačiti porezne stope i PDV od 5, 13 i 25 posto. Zašto ne imati poreznu stopu od 20 posto – i građanima će ostati više novca u džepu.

Na kraju, treba izjednačiti porez na dobit na deset posto za sve, a ne samo nekima. Oni koji plaćaju 18 posto trebaju plaćati deset, a i oni koji plaćaju simbolično, poput vlasnika apartmana, neka plaćaju deset posto”, istaknuo je Grubišić.

Cijeli intervju možete pročitati na ovome LINKU.


Tagovi: ANDREJ GRUBISIC COKOLINO MIROVINSKA REFORMA PODRAVKA PRIVATIZACIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO