KOME SVE IDE NOVAC ZA GORIVO

Država nam na punom ‘tanku’ benzina uzme čak 330 kuna

Objavljeno, 13. listopada 2021. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / Damir Polančec na benzinskoj u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon što je cijena goriva otišla na povijesno visoke razine, sve su oči ovog časa uprte u Vladu RH od koje se očekuju potezi za ublažavanje udara na standard u Hrvatskoj.

No, premijer Andrej Plenković i ministar energetike Tomislav Ćorić ne najavljuju nikakve konkretne poteze kojima bi se poduzetništvu i građanstvu olakšao svakodnevan život. Svi se, naime, nadaju kako je ovakav rast cijene energenata kratkotrajan i očekuju stabiliziranje već iduće godine.

S druge strane, takav rast cijene značit će dodatne prihode za koronom opustošen državni proračun. Doduše, ispaštat će gospodarstvo i građani, ali koga briga.

Koliko, zapravo, i kome sve dajemo novac dok dovezemo automobil na benzinsku postaju? Prema podacima Agencije za tržišno natjecanje, u strukturi cijene benzina država uzme najviše – čak oko 60 posto. Za trošarine, naime, iz svake litre plaća se blizu 40 posto, a pdv u cijeni sudjeluje s 20 posto.

Nabavna cijena goriva u strukturi ima udjel od otprilike 33 posto, a trgovačke marže na benzinskim postajama su između 5 i 10 posto. Što to, primjerice, znači za prosječan spremnik od 50 litara eurosupera 95 koji danas u prosjeku košta 11,35 kuna po litri?

Kad, dakle, natočite 50 litara eurosupera u svoj automobil, državi ćete platiti čak 330 kuna: oko 220 kuna za trošarine i 110 kuna za pdv. Nabavna cijena goriva u tom spremniku iznosi oko 190 kuna, a trgovci će na to još zaračunati svoju maržu od otprilike 50 kuna.

STRUKTURA CIJENE BENZINA

SPREMNIK OD 50 LITARA570 kn
TROŠARINE (država)220 kn
PDV (država)110 kn
NABAVNA CIJENA (dobavljač)190 kn
MARŽA (benzinska crpka)50 kn
Izvor: DANICA.HR, listopad 2021. (brojke su okvirne)

Tagovi: BENZIN CIJENA DRžAVA GORIVO TROšARINE

NEDAVNO OBJAVLJENO