Država kupuje još 40 tona srdela u konzervi. Toliko su kupili i lani

Objavljeno, 27. lipnja 2024. Vijesti
# Foto: MIRNA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Država za robne zalihe kupuje čak 40.000 kilograma srdela, a procijenjena vrijednost ribe je 364.500 eura s pdv-om,

Ravnateljstvo za robne zalihe RH zapravo kupuje sardine, a ne srdele kako su naveli u natječaju. Jer srdele su svježe, a te plave turbozdrave ribice s našeg Jadrana postaju sardine kad ih se konzervira. Kako bi rekli – isti vrag, drugo pakiranje.

Dakle, država nabavlja 40 tona sardina u oslikanim konzervama od aluminija, u pakiranju od 90 do 125 grama, s minimalnim udjelom ribe od 70 posto. Rok za dostavu ponuda je 22. srpnja.

Istu količinu i vrstu konzervirane ribe – odnosno sardina u ulju – Ravnateljstvo za robne zalihe kupilo je i početkom prošle godine. Tad su se na natječaj javile Podravkina tvrtka Mirna i Mardešić iz Salija.

Mirna je tada bila povoljnija s ponuđenom cijenom od 431.350 eura (u kunama). Danas država procjenjuje kako se te ribice mogu nabaviti za 15 posto nižu cijenu. Gdje su pak potrošili ranije nabavljenih 40 tona – nije poznato.

Kad bi, primjerice, Podravkine sardine u konzervi od 115 grama htjeli kupiti drito u Konzumu, danas bi tu količinu morali platiti 576.800 eura s pdv-om. Odnosno, 58 posto više od procijenjene vrijednosti iz natječaja.


Tagovi: DRžAVA MARDEšIć PODRAVKA ROBNE ZALIHE SARDINE SRDELA

NEDAVNO OBJAVLJENO